BiH

Odzvanja višku radnika i blokadama skupština u Srpskoj

Odzvanja višku radnika i blokadama skupština u Srpskoj
Odzvanja višku radnika i blokadama skupština u Srpskoj

BANJALUKA - Sve lokalne zajednice u RS osim Prijedora i Laktaša moraće da se riješe viška zaposlenih u administraciji u skladu sa novim zakonom koji bi trebalo da uvede i više discipline u lokalne parlamente.

Rezove u gradskim i opštinskim upravama donosi Zakon o lokalnoj samoupravi, koji na snagu stupa u ponedjeljak. Njime je propisano da gradska ili opštinska administracija na 1.000 stanovnika može imati tri zaposlena, ne uključujući funkcionere i radnike u oblasti zaštite od požara.

- Gradske i opštinske uprave imaju godinu i po da broj radnika dovedu na zakonom propisanu mjeru. Rezova mora biti, ali lokalne uprave moraju da vode računa o svim zaposlenima - rekla je u petak ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić predstavljajući novi zakon.

Prema ranijim podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS u lokalnoj administraciji u Srpskoj višak je oko 1.900 činovnika. Od 63 lokalne zajednice samo Prijedor i Laktaši nemaju prekomjeran broj zaposlenih. Rekorder po višku radnika je Trebinje, u čijoj je upravi u februaru prema novom zakonu višak bio čak 171 zaposleni, a neslavni rekorder među opštinama je Gacko gdje je prekobrojno 127 činovnika.

Zakon o lokalnoj samoupravi uvodi reda i u rad skupština na lokalu. Narodnoj skupštini RS date su nadležnosti da na osnovu inicijative Vlade može da raspusti lokalne skupštine koje ne funkcionišu.

- Parlament RS može da raspusti lokalne skupštine ako ne bude konstituisana vlast nakon izbora i ne bude usvojen budžet u zakonskom roku. Skupština može biti raspuštena i ako ne funkcioniše duže od tri mjeseca i ne uspije opoziv načelnika ili gradonačelnika - navela je Rešićeva.

Novim zakonskim rješenjem omogućene su i uštede jer je otvorena mogućnost međuopštinske saradnje.

- Opštine i gradovi moći će da osnivaju zajednička preduzeća i da koriste usluge službi gradova u svojim ekonomskim regijama. To će smanjiti troškove i izdatke nerazvijenih opština - navela je Rešićeva.

Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je i da opština može dobiti status grada ako ima više od 50.000 stanovnika i izrazito je razvijena u posljednje tri godine.

Gradonačelnici i načelnici ističu da novi zakon ima prednosti, ali i mana. Predsjednik Saveza opština i gradova RS i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić očekuje da će novi zakon napraviti reda u određenim oblastima.

- Mi imamo u Gradskoj upravi radnika taman koliko i treba - rekao je Mićić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naveo je da Zakon o lokalnoj samoupravi nije dovoljno fleksibilan kada je riječ o procedurama za izbor administracije.

- Proces izbora načelnika odjeljenja trajaće do februara ili marta jer je predviđeno da poslije raspisivanja konkursa komisija pregleda konkurs, predlaže imena gradonačelniku, a on skupštini. Biće potrebno mnogo vremena da se izađe iz procedura. Novi zakona, međutim, ima i dobrih rješenja, naročito za lokalne zajednice čiji je rad bio blokiran godinama, zbog nesuglasica gradonačelnika i skupštinskih većina - rekao je Radojičić.

Srbac je bio jedna u nizu opština koja je duže od godine imala ogromne probleme sa funkcionisanjem skupštine. Prvi čovjek te opštine Mlađan Dragosavljević smatra da novi zakon nudi dobra rješenja.

- Očekujem pozitivne efekte od njegove primjene. Istina imamo višak činovnika i to ćemo morati da riješimo. Planiramo preduzeti mjere zbog zakona i ekonomičnijeg poslovanja uprave - rekao je Dragosavljević.

Na snagu stupa i Zakon o zaposlenima u jedinicima lokalne samouprave koji definiše prava i obaveze činovnika i namještenika. Rešićeva je najavila da će početkom 2017. krenuti izrada novog zakona o gradu Istočno Sarajevo.

Vučurević nezakonito zapošljavao

Višak zaposlenih u Gradskoj upravi Trebinje utvrdio je i novi gradonačelnik Luka Petrović. Ustanovljeno je da je viška 46 radnika, ali da će nastojati da im nađu novo radno mjesto.

Lejla Rešić kaže da su se problemi sa viškom zaposlenih u Trebinju pojavili jer je bivši gradonačelnik Slavko Vučurević nezakonito zapošljavao  radnike. Naglasila je da mu je inspekcija skrenula pažnju na to, a i da je sam priznao da krši zakon.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije