BiH

Oko 3,3 miliona građana odlučuje o svojoj sudbini

Oko 3,3 miliona građana odlučuje o svojoj sudbini
Oko 3,3 miliona građana odlučuje o svojoj sudbini

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR - Tačno za dva dana, u nedjelju 12. oktobra, u sedam sati ujutro širom BiH biće otvoreno 5.626 biračkih mjesta na kojima će 3.278.908 registriranih birača s pravom glasa moći da donese odluku o vlastitoj budućnosti.

Građani Bosne i Hercegovine odlaskom na biralište najkasnije do zatvaranja u 19 sati moći će, prema vlastitoj savjesti, da odaberu svoje favorite među 7.748 kandidata, 24 nezavisna, te 65 ovjerenih stranaka i 24 koalicije. Neki od njih, izborni pobjednici, kako to priželjkuje međunarodna i domaća javnost, trebalo bi u rekordnom roku da formiraju vlast i parlamentarne većine za imenovanja novih vlada u entitetima i na nivou države.

Strahovi od izborne krađe

 Stranke opozicije i pozicije međusobno se optužuju za unaprijed pripremljenu izbornu krađu, pa će stoga mnogo toga ovisiti i od oko 50.000 posmatrača, koliko ih je, prema navodima iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH, registrirano za ovogodišnje izbore.

Maksida Pirić, portparol CIK BiH, preporučuje da birači prije dana izbora provjere lokaciju svog biračkog mjesta.

"To mogu učiniti ako posjete web stranicu CIK BiH www.izbori.ba i otvore link 'Da li ste registrirani'. Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12. I naravno, treći način provjere je da birač posjeti općinski Centar za birački spisak i da provjeri lokaciju svog biračkog mjesta", pojašnjava Pirićeva.

Inače, eksperti izbornog procesa i ugledni profesori iz BiH nemaju jedinstven stav kada je u pitanju sama regularnost izbora, mada niko ne vjeruje da bi se mogli desiti veći sigurnosni izazovi.

Teško do koalicija

 Šaćir Filandra, dekan na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže da ipak očekuje fer i korektne izbore.

"Međutim, nisam siguran da će se vlast formirati brzo u oba entiteta iz razloga što će vjerovatno doći do podjele izbornih rezultata. Neće biti velikog izbornog pobjednika i teško će biti praviti koalicije", smatra Filandra.

Njegov banjalučki kolega Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose, također vjeruje da će izbori proteći bez većih problema.

"Generalno gledajući, ne vidim neku opasnost u smislu bezbjednosti. A u pogledu formiranja vlasti ubijeđen sam da će u RS sve ići brzo, a za ostale nivoe nisam siguran. Svakako se može desiti da se, kao i prošli put, proces formiranja vlasti jako oduži, ili da se interveniše", ističe Šolaja.

Slavo Kukić, profesor i politički analitičar iz Mostara, ne isključuje ekscese 12. oktobra.

Sumnja u krađu

 "Siguran sam da će iza ovih izbora ostati sumnja na krađu glasova. To je detalj na kojem će bh. pravni i politički sistem morati ubuduće detaljno raditi. Ne vjerujem u brzo formiranje vlasti i bojim se da ćemo opet jako dugo čekati, možda i godinu", smatra Kukić.

Prethodna gotovo tri i po mjeseca koalicija "Pod lupom", koju čini sedam nevladinih organizacija iz BiH, provodila je postupak izbornog monitoringa. Između ostalog, u izvještaju ove koalicije navedeni su i primjeri pripreme (pred)izbornih krađa.

"Zabilježeno je da su podneseni zahtjevi u ime 37 preminulih osoba i 608 slučajeva navodnog lažnog predstavljanja i falsifikovanja zahtjeva, što može ukazivati na potencijalne pokušaje zloupotreba. Takođe, CIK je dobio prijave o slučajevima u kojima su birači u inostranstvu dobili pakete sa glasačkim listićima za više glasača, o čemu je CIK obavijestio Tužilaštvo BiH radi dalje istrage. U vrijeme izlaska ovog izvještaja Tužilaštvo BiH preduzima potrebne radnje u vezi s ovom prijavom", piše u izvještaju ove koalicije.

Govor mržnje

 Dalje navode da su njihovi posmatrači zabilježili "izolovane primjere" govora mržnje na javnim događajima.

"Na predizbornom skupu PDP-a u Trebinju čuli su se neprimjereni i uvredljivi povici prisutnih na račun kandidatkinje SNSD - DNS - SP Željke Cvijanović za člana Predsjedništva BiH. Zabilježen je i istup kandidata SDP-a za parlament  BiH Hamdije Lipovače, koji je uputio neprimjerene poruke na račun pojedinih stanovnika Velike Kladuše. Zabilježen je i neprimjeren istup Darka Babalja, kandidata SDS-a za parlament BiH, na skupu u Istočnom Novom Sarajevu, koji je kandidata SNSD - DNS - SP Milorada Dodika nazvao pogrdnim riječima", navedeno je u izvještaju.

Iz Asocijacije Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) takođe navode da je njihov monitoring predizborne kampanje pokazao da je ona protekla "relativno mirno", ali i da su evidentirani primjeri antikampanje, govora mržnje i nacionalističkih poruka.

Državljanstvo prepreka za 40.000 glasača u Brčkom

Oko 40.000 građana Brčko distrikta u nedjelju na izborima neće moći da ostvari svoje biračko pravo jer nemaju entitetsko državljanstvo. Kako je pojasnila Andrea Štrkalj-Mrkonjić, predsjednik Izborne komisije Brčko distrikta, da bi građanin distrikta glasao na opštim izborima on mora imati jedno od entitetskih državljanstava.

"Do sada smo imali jedan prigovor za povredu biračkog prava", kazala je Štrkalj-Mrkonjićeva. U Brčko distriktu od oko 86.000 ljudi upisanih u birački spisak, njih 45.247 ima određeno entitetsko državljanstvo.

Građani biraju 518 nosilaca mandata

•        Predsjedništvo BiH                                   3

•        Parlament BiH                                           42 (iz FBiH 28, iz RS 14)

•        Parlament FBiH                                        98

•        Predsjednik i potpredsjednici RS         3

•        Narodna skupština RS                             83 poslanika

•        Kanton 1 (Unsko-sanski)                        30

•        Kanton 2 (Posavski)                                 21

•        Kanton 3 (Tuzlanski)                               35

•        Kanton 4 (Zeničko-dobojski)                 35

•        Kanton 5 (Bosanskopodrinjski)             25

•        Kanton 6 (Srednjebosanski)                  30

•        Kanton 7 (Hercegovačko-neretvanski)30

•        Kanton 8 (Zapadnohercegovački)        23

•        Kanton 9 (Kanton Sarajevo)                35

•        Kanton 10                                                25

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije