BiH

Omarska želi nazad status opštine

Omarska želi nazad status opštine
Foto: Ilustracija | Omarska želi nazad status opštine

PRIJEDOR - Mještani Omarske, kod Prijedora, odlučni su da ovom mjestu vrate status opštine, koji su izgubili šezdestih godina prošlog vijeka, jer, kako kažu, dobijanjem takvog statusa bolje bi funkcionisali pa su osnivanjem Inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska napravili prve korake.

Željko Romanić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Omarska, kaže da ideja traje duže od 20 godina te da će, nakon što je formiran Inicijativni odbor, izabrati predsjednika i raditi na ekonomskoj opravdanosti ove inicijative.

"Privrednici i građani su stali iza ove inicijative, prvi put smo jedinstveni po ovom pitanju, što ranije nije bio slučaj", rekao je Romanić.

Jedan građanin koji je prisustvovao formiranju Inicijativnog odbora kaže da postoji dobra volja mještana Omarske da vrate stari status opštine.

"To je zdrava priča, koja okuplja ljude u Omarskoj, smatramo da bismo kao posebna lokalna jedinica daleko bolje funkcionisali nego što je to trenutno slučaj", rekao je ovaj mještanin.

On ističe da je na sjednici Inicijativnog odbora formiran Upravni odbor od 11 članova, koji će voditi sve dalje aktivnosti za tu proceduru.

"Na sljedećem sastanku Upravnog odbora biće izabran i predsjednik. U proceduri dobijanja statusa opštine vodićemo se primjerom opštine Stanari", kaže ovaj mještanin.

On kaže da je najbitnije da su ovu priču pokrenuli s mrtve tačke i naglašava da će se sada aktivno raditi na formiranju opštine, a da će vrijeme pokazati da li će u tome uspjeti i kada.

"Svi smo se samoinicijativno organizovali i imamo zajedničke interese za dobrobit Omarske. Mislim da tu postoji ekonomska opravdanost na osnovu nekih ranije rađenih analiza", kaže ovaj mještanin.

Dodao je da će u narednom periodu uključiti i predstavnike mjesnih zajednica koje su nekada činile opštinu Omarska kako bi se razgovaralo o ovoj mogućnosti i daljem djelovanju, a to su naselja Bistrica, Busnovi, Gradina, Jelićka, Krivaja, Lamovita, Marićka, Niševići, Omarska i Petrov Gaj.

U Gradskoj upravi Prijedor saopšteno je da nemaju još zvaničnih informacija o ovom pitanju, tačnije inicijativi, te da im se zvanično niko nije obratio.

"Imamo informaciju da je u Omarskoj održan neki skup, ali bez zvaničnog obraćanja se ne možemo izjašnjavati", rekli su u Gradskoj upravi Prijedor.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor da li je na njihovu adresu upućena ova inicijativa i koja je procedura u tom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije