BiH

Omogućen dokup staža do tri godine

Omogućen dokup staža do tri godine
Omogućen dokup staža do tri godine

BANJALUKA - Radnici koji su ispunili uslove za penzionisanje, a poslodavac im nije uplaćivao osiguranje, moći će ipak otići u penziju, pošto je preksinoć, izmjenom Zakona o PIO, omogućeno da im bude dokupljeno do tri godine staža.

Princip pojedinačne uplate doprinosa prestao je da važi krajem prošle godine. To je mnoge radnike u ova tri mjeseca dovelo u nezgodnu situaciju - nisu mogli da odu u penziju, sve da i poslodavac ima pare da im dokupi neuplaćeno osiguranje.

Prema okvirnim podacima Saveza sindikata RS, ovaj pravni vakuum pogodio je oko 1.000 radnika.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata, ocijenila je da nije smjelo da bude dozvoljeno da se dođe u situaciju da ljudi, praktično, ne mogu da odu u penziju.

"Zakon je izmijenjen na naš zahtjev, a ipak smo dugo čekali da izmjene dođu do parlamenta", kazala je Mišićeva.

Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, izjavio je da se ovim zakonom rješavaju i garantovani penzijski osnovi za sve učesnike rata, na osnovu kojih će svi borci imati jednaka prava.

Tomić je naglasio da obaveze proistekle iz zakona neće ići na teret Fonda PIO RS.

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, izjavio je da će se izmjenama zakona doći do pravičnijeg obračuna penzije borcima.

Ipak, Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera, napomenuo je da se u izmjenama praktično usklađuju prava boraca s pravima radnika, naglasivši "da će posebna prava i koštati".

Prema procjenama Udruženja penzionera, mjesečno je potrebno da Fond PIO RS obezbijedi više od tri miliona maraka za 38.000 penzionera, koji su svoja prava stekli po osnovu učešća u proteklom ratu, i 15.000 boraca iz Drugog svjetskog rata.

Uprkos tome što su gotovo svi poslanici ukazali da je bilo vrijeme da bude omogućen dokup radnog staža, neki od njih su napomenuli da ovaj zakon možda trenutno rješava probleme, ali ne i sistemski.

Osnivaju rezervni fond

Parlament RS usvojio je juče zakone o penzijskom rezervnom fondu i o ostvarivanju prava na penziju pripadnicima bivše Vojske RS i otpuštenim radnicima bivšeg Ministarstva odbrane RS. Kako je obrazloženo, fond će biti osnovan radi obezbjeđenja finansijske održivosti penzijskog osiguranja.

"Ovo je jedinstvena prilika da od porodičnog blaga napravimo dugoročni izvor novca", rekla je Snježana Rudić, pomoćnik ministra finansija.

Fond će se baviti ulaganjem u hartije od vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije