BiH

Onemogućen dogovor inspektora i vlasnika firmi

Onemogućen dogovor inspektora i vlasnika firmi
Onemogućen dogovor inspektora i vlasnika firmi

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku kojim se proširuju nadležnosti Poreske uprave Srpske.

Prema ovom aktu, Poreska uprava Srpske nadležna je za vođenje jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, kao i za inspekcijski nadzor nad obavezom registracije subjekata.

Zakonskim rješenjima definisani su i slučajevi kada Poreska uprava može uskratiti dodjelu jedinstvenog identifikacionog broja.

Poslanici pozicije i opozicije imali su zamjerke na dio zakonskih rješenja koja se odnose na ovlaštenja inspektora, navodeći da je problem što inspektori imaju ovlaštenja da zatvore preduzeće na 15 dana ako utvrde nepravilnosti u radu.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da je zakonskim rješenjima onemogućen dogovor inspektora i vlasnika firmi.

"Nadam se da ćemo u javnoj raspravi poboljšati ova zakonska rješenja. Inspektori neće imati ovlaštenja da nasumice vrše kontrolu privrednih subjekata", istakao je Tegeltija u završnoj riječi.

On je naglasio da su sve zakonske mjere usmjerene na poslodavce koji ne prijavljuju radnike i koji se bave neregistrovanom djelatnostima. 

Redefinisana ovlaštenja inspektora

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj, kojim se redefinišu ovlaštenja inspektora Republičke uprave za inspekcijske poslove, kao i inspektora u jedinicama lokalne samouprave u pogledu ovlaštenja.

Ovim nacrtom zakona je definisao da inspektor, ako u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da je povrijeđen propis, rješenjem izriče mjeru zabrane obavljanja djelatnosti na period najmanje 15 dana, a najduže do otklanjanja nepravilnosti.

Zakonom je predviđeno da o žalbi na rješenje inspektora o zabrani obavljanja djelatnosti odlučuje Odbor za rješavanje žalbi koji formira Vlada.

Poslanik SNSD-a Dragoljb Davidović rekao je da podržava zakonska rješenja koja idu u pravcu suzbijanja sive ekonomije u Republici Srpskoj, ali da se ne slaže za odredbom koja predviđa zatvaranje privrednog subjekta.

Poslanik SNSD-a Svetozar Jovanović smatra da predloženi nacrt zakona do konačnog prijedloga treba pretrpjeti drastične promjene.

"Republici Srpskoj su potrebni liberalni, a ne represivni zakoni jer postoji mnogo načina da se u Srpskoj stane u kraj sivoj ekonomiji", istakao je Jovanović.

Poslanik SNSD-a Milan Kovač smatra da predloženi nacrt zakona stvara klasični sukob nadležnosti, ističući da se ovim narušava pravni sistem.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo smatra da predlagač treba da povuče iz skupštinske procedure ovaj nacrt zakona, koji je neprihvatljiv za privrednike u Srpskoj.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da je ovaj nacrt zakon neprihvatljiv za većinu privrednika u Republici Srpskoj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije