BiH

Opasno nepostojanje evidencije o radikalnim elementima

Opasno nepostojanje evidencije o radikalnim elementima
Opasno nepostojanje evidencije o radikalnim elementima

BEOGRAD - Predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić upozorila je da nadležne agencije u BiH nemaju evidenciju o kretanju radikalnih elemenata na svom području, što nije samo problem BiH nego cijelog regiona i šire.

Majkićeva je na marginama sastanka predsjednika odbora za spoljne poslove parlamenata jugoistočne Evrope u Beogradu rekla Srni da je stanje bezbjednosti u BiH takvo da agencije koje se time bave nemaju preciznu evidenciju ko se i gdje kreće i na kom dijelu BiH se nalaze radikalni elementi.

"Gdje se školuju? To su čitave zajednice koje su isključene - eksteritorijalne iz društvenog sistema BiH i sve to može da ima teške posljedice i po BiH i po region ukoliko se ne uoči i ne sankcioniše", upozorila je Majkićeva.

Ona se nada da će BiH prepoznati tu opasnost i da će uspjeti da se izbori sa njom, naročito nakon povratka određenog broja ljudi sa stranih ratišta i kontakta koji su oni tamo imali sa radikalnim islamistima.

"Dakle, ozbiljan je problem. Još nisam primijetila da BiH ima neke mehanizme kojim će to spriječiti. Pitanje napada na Policijsku stanicu u Bugojnu još nije riješeno tako da ne šaljemo jasan znak da smo spremni da se uhvatimo sa svim problemima, koji nas po toj osnovi mogu pronaći", rekla je Majkićeva.

Govoreći o MUP-u Republike Srpske i njegovoj ulozi u obezbjeđivanju sigurnog ambijenta u Srpskoj, Majkićeva je ocijenila da MUP Srpske čini sve što može na tom planu i da sarađuje sa ključnim agencijama u BiH.

"Međutim, nijedna zemlja ne može da se izbori sa tom počasti novog doba sama i mislim da je to prepoznato", rekla je Majkićeva.

Prema njenom mišljenju, Evropa je nakon događaja u Parizu, a posebno nakon formiranja "Islamske države", postala duboko svjesna da je to najveći bezbjednosni izazov kojim mora da se pozabavi savremeno čovječanstvo.

U osvrtu na današnji sastanak u Beogradu, Majkićeva je naglasila da se parlamentarna saradnja unutar regiona budi i dodala da sve priče, razgovore i zajedničke zaključke treba konkretizovati, a radna tijela parlamenata učiniti odgovornim prema građanima koji su ih birali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije