BiH

Opozicija i dalje bojkotuje Skupštinu

Opozicija i dalje bojkotuje Skupštinu
Opozicija i dalje bojkotuje Skupštinu

BANJALUKA - SDS, PDP i DP će nastaviti bojkot plenarnog rada Narodne skupštine RS i ni danas neće prisustvovati nastavku 20. sjednice, započete prošlog utorka, potvrđeno je iz ovih partija.

U SDS-u i PDP-u su nam rekli da će ujutro, uoči početka sjednice, održati sjednice klubova, na kojima će formalno donijeti odluku, ali su danas potvrdili da je bojkot veoma izvjestan.

Podsjećanja radi, klubovi PDP-a i SDS-a su u prošli utorak predložili tri zakona, a nakon što skupštinska većina nije prihvatila njihovo uvrštavanje u dnevni red, demonstrativno su napustili sjednicu i optužili SNSD i većinu da ignorišu njihovu demokratsku volju. SDS i PDP su iznijeli prijedloge izmjena i dopuna zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, o pravima borcima, te o sprečavanju sukoba interesa.

Vukota Govedarica, šef Kluba SDS-a, rekao je da je bojkot, odnosno rad iz klubova i neprisustvovanje sjednici NS RS, izvjestan.

"Sutra (utorak) ujutro ćemo održati sjednicu Kluba, konsultovaćemo se sa opozicionim kolegama i tada ćemo da vidimo. Ali nažalost, izvjesno je da nećemo prisustvovati. Na to nas tjera takav jedan neodgovoran odnos da skidaju naše tačke sa skupštinskih odbora. Na takav način ignorišu volju preko 40 odsto biračkog tijela. Nismo zaslužili da dolazimo u takvu situaciju", rekao je Govedarica.

Zoran Đerić, šef Kluba PDP-a, rekao je da će se nakon sjednice Kluba konsultovati sa SDS-om i ostalim opozicionerima u NS RS. Opcije koje su u opticaju, kako je rekao, jesu bojkot, ponovni pokušaj stavljanja tačaka na dnevni red, pa čak i traženje vanredne sjednice Skupštine sa tim tačkama.

"Vladajuće partije nisu pokazale nikakav interes da sjednu sa nama da se dogovorimo i da vidimo kako da izađemo iz ove situacije. Želimo da razgovaramo o problemima koji su nastali. A umjesto toga, oni nas omalovažavaju i proglašavaju da radimo predizborni marketing, da manjina siluje većinu, a to nema veze s istinom", rekao je Đerić.

Opozicioni klubovi najavili da će prije sjednice parlamenta održati sastanke

Dragan Čavić, predsjednik DP-a, rekao je da će DP postupiti u skladu sa dogovorom SDS-a i PDP-a.

"Ukoliko te dvije stranke budu održale dosadašnje principe, mi ćemo sigurno biti na toj liniji. Mislim da je potpuno nevjerovatno da skupštinska većina nije htjela da prihvati da ovo uđe u dnevni red, iako imaju većinu da prijedloge opozicije ne izglasaju. To je potpuno negiranje bilo kakvog drugog stava osim stavova vladajuće većine", rekao je Čavić. On je dodao da na poslanička pitanja ne dobija odgovore, a da amandmani koje predlaže uvijek budu odbijeni.

Željko Mirjanić, predsjednik Kluba SNSD-a, rekao je da bi opozicione partije koje se opredjeljuju za bojkot radije trebalo da svoje argumente brane u parlamentu, a ne van njega.

"Pozivam poslanike iz onih partija koje su izbjegle da učestvuju na početku sjednice da se vrate u salu. Ništa se ne može postići ako se bježi od rješavanja problema. Problemi se ne mogu rješavati vođenjem predizborne kampanje u holu NS RS", rekao je Mirjanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije