BiH

SNSD protiv deklaracije SDS-a

SNSD protiv deklaracije SDS-a
SNSD protiv deklaracije SDS-a

BANJALUKA - Na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraće se Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač narodni poslanik Vukota Govedarica.

13.43 - Govedarica je rekao da je predstavnik SDA bio protiv dnevnog reda zbog Deklaracije. Takođe rekao je da je poslanik SDA jutros bio uzdržan prilikom glasanja za dnevni red.

"Neću voditi populističku politiku SDS-a. Ta politika nije potrebna SDS-u niti narodu. Želim da vodim odgovornu politku, a ona je Dejtonski sporazum", rekao je Govedarica podsjećajući premijera Vlade RS i poslanike vladajuće stranke da je zahvaljujući SNSD-u mijenjan Dejtonski sporazum.

13.37 - Senad Bratić, potpresjednik NSRS i poslanik SDA rekao je da će koalicija Domovina podržati Deklarciju koja je dobar pravac kako bi se počele neke stvari raditi.

Željka Cvijanović, premijer RS upitala je Bratića koji je rekao da se trebamo okreniti socijalnim i ekonomskim temama, čemu onda revizija presude.

Ona je rekla da Deklaracija ne postavlja stvari na pravilna način i da propušta određene stvari. Takođe naglasila je da ona guši prilike za neka buduća djelovanja na prostoru i jednog i drugog naroda te da se njom veliča BiH.

Demantovala je navode pojedini poslanika da je referendumom obesmišljen Dan Republike

"Ako želite da budete ozbiljni pozovite na jedinstvo, napravite radnu grupu i da se napravi pravi tekst", rekla je Cvijanovićeva.

13.05 - Dušan Berić, poslanik SDS-a rekao je da je iz Deklaracije najbitnija poruka te da treba pričati o tome kako poboljšati deklaraciju, a ne baviti se politikanstvom.

"Pozivam vas da date prijedloge amandamne i da to usaglasimo", rekao je Berić.

12.00 - Spomenka Stevanović, sef Kluba poslanika DNS-a takođe je rekla da njihovi poslanici neće glasati za predloženu Deklaraciju. Kako kaže, nakon što je SDS najavila da će predložiti deklaraciju da je očekivala da se pozovu i ostale stranke da učestvuju u njenoj izradi.

12. 00 - Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavljajući Deklaraciju o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, rekao je da su neprihvatljive promjene ustavnog sistema te da se RS treba jasno opredjeliti za ispunajvnaje uslova za dobijanje kandidatskog statusa.

On kaže da Evropska unija RS može donijeti stabilnost te da zato sve institucije vlasti u BiH treba da se angažuju na putu ka EU.

"Evropska budućnost RS i FBiH može obezbijediti trajni mir i prosperitet", rekao je Govedarica pozivajući poslanike da usvoje predloženu deklaraciju.

Ovdje priočitajte kompletnu SDS-ovu Deklaraciju o Dejtonskom sporazumu.

Radovan Viškovic, šef Kluba poslanika SNSD-a izrazio je žaljenje što njegov zahtjev da se ova deklaracija povuče sa dnevnog reda nije dobio podršku.

Na samom početku sjednice, poslanici opozicije napustili su skupštinsku salu zbog ranije zauzetih stavova da ne prisustvuju sjednici kada na njoj govori Željka Cvijanović, premijer RS.

S obizirom da su na dnevnom redu poslanička pitanja premijeru Vlade RS, opozicija je odlučila da ne prisustvuje.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, prije nego što su napustili zasjedanje negodovao je zbog toga što Vlada Republike Srpske ne poštuje poslovnik i ne odgovora na poslanička pitanja.

On je rekao da će opozicija ući u potpuni bojkot Narodne skupštine Republike Srpske ako se tako nastavi.

Narodna skupština razmatraće Nacrt kodeksa o ponašanju narodnih poslanika, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske i Prijedlog programa rada parlamenta za 2017. godinu. 

Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama. 

Poslanici će razmatrati i Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za realizaciju projekata sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa Kasarne "Krajiških brigada" Zalužani, te Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera. 

Narodna skupština razmatraće i Izvještaj o radu tužilaštva Republike Srpske u 2016. godini, Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2016. godinu, kao i Prijedlog odluke o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača". 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije