BiH

Opozicija ne odustaje od blokade parlamenta

Opozicija ne odustaje od blokade parlamenta
Foto: Velibor Tripić | Opozicija ne odustaje od blokade parlamenta

BANJALUKA – Poslanici opozicije su rekli da ne neće odustati da onemoguće nastavak sjednice NS RS dok god se ne usvoje njihova tri zahtjeva.

Istakli su da će biti u parlamenti i sprječavati rad, a za to će koristiti sva demokratska sredstva, da se pobrinu da sve ide po zakonu.

Oni su istakli da su na Kolegijumu prihvaćena dva od tri zahtjeva, odnosno da nije prihvaćen zahtjev da se na dnevmni red vrati Konsolidovani revizorski izvještaj o izvršenju budžeta RS za 2016. godinu.

Čavić je rekao da je to suprotno zakonu i poslovniku i da Odbor za finansije nije imao poslovničko pravo da skine tu tačku sa dnevnog reda.

"Vladajuća većina je nedolskom onemogućila održavanje Odbora za reviziju, koji bi jedini po poslovniku imao pravo da skine tu tačku", naveo je Čavić.

Prema opoziciji suština je u tome da vladajuća većina prvo želi da smijeni Duška Šnjegotu, glavnog revizora, pa tek onda da raspravljaju o njegovom izvještaju.

Opozicija je uputila dva prijedloga:

  • ili da se ne uvaži odluka odbora za finansije (da se skine ta tačka)
  • ili da se prekine sjednica, da se dopuni dnevni red i da se stavi ta tačka

Opozicija tvrdi da je glavni razlog pokušaja sprečavanja stavnjanja na dnevni red izvještaja Šnjegote, to što pokušavaju da sakriju šta je revizor utvrdio o stanju u budžetu.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je potvrdio da je lidere opozicije zvao Milorad Dodik, predsjednik RS, i tražio da opozicija odustane od blokada.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, kaže da je Dodik tražio sastanak ali da je on rekao da ne bježi od sastanka, ali da to treba na kolegijumu riješiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije