BiH

Opozicija podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Službenog glasnika RS

Opozicija podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Službenog glasnika RS
Foto: Anadolija | Opozicija podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Službenog glasnika RS
Anadolija, Srna

BANJALUKA - Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a danas su Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci podnijeli krivičnu prijavu protiv Dragana Veselinovića, direktora Službenog glasnika Republike Srpske zbog neobjavljivanja dvije odluke Narodne skupštine RS-a vezane za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Čavić je nakon podnošenja prijave istakao da su njihovi pravni stručnjaci napravili "ozbiljnu krivičnu prijavu zbog neobjavljivanja odluka o održavanju referenduma u RS iz 2015. o Sudu i Tužilaštvu BiH i o sastavu komisije za provođenje referenduma".

"Očekujemo od tužilaštva da preduzme radnje, jer se radi o krivičnim djelima propisanim članovima 347. i 354. Krivičnog zakona RS. Uz prijavu su dostavili deset akata koji predstavljaju dokaze za našu tvrdnju i osnovanu sumnju da se radi o počinjenom krivičnom djelu zbog svjesnog neobjavljivanja u Službenom glasniku RS odluke Narodne skupštine čime je derogirana ustavna uloga Narodne skupštine, ustavni princip da odluke skupštine stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja", rekao je Dragan Čavić.

Prema njegovim riječima gotovo dvije godine je prošlo od donošenja odluka Narodne skupštine RS do objave u Službenom glasniku.

"Objava se desila tek kada smo izvršili pritisak na skupštinsu većinu i na ljude u Službenom glasniku, što potvrđuje da postoje saučesnici u ovom djelu o čemu će vjerovatno govoriti Veselinović", rekao je Čavić .

Predsjednici opozicinih stranaka u RS insistiraju da "tužilac izda nalog o sprovođenju istrage i da se utvrdi ko su nalogodavci i osobe koje su vršile pritisak na Veselinovića da počini krivično djelo".

Branislav Borenović je na pitanje da li će učestvovati u radu Narodne skupštine RS na sljedećoj sjednici odgovorio "Naravno, hoćemo da vratimo dostojanstvo i dignitet Narodnoj skupštini RS".

Vukota Govedarica rekao je da očekuje da će ova krivična prijava biti ozbiljno shvaćena i da će Veselinović morati da objasni zbog čega je držao dvije godine odluku skrivenu u prostorijama Službenog glasnika i da li je to radio pod nečijim pritiskom.

Čubrilović: Odluka opozicije nema veze sa rukovodstvom Skupštine

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da odluka opozicije da preda krivičnu prijavu protiv direktora "Službenog glasnika" Dragana Veselinovića zbog neobjavljivanja odluke o referendumu nema nikave veze sa rukovodstvom parlamenta Srpske.

"Mi smo uradili sve onako kako to Poslovnik od nas zahtijeva, a pravo opozicije je da svoje ciljeve realizuje kako misle da treba", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije