BiH

Opozicija u RS najavljuje drugačiji pristup: Interpelacije iz parlamenta sele u gradove

Opozicija u RS najavljuje drugačiji pristup: Interpelacije iz parlamenta sele u gradove
Foto: Ilustracija | Opozicija u RS najavljuje drugačiji pristup: Interpelacije iz parlamenta sele u gradove

BANJALUKA - Interpelacije Vlade RS, koje su podnijeli opozicioni poslanici u Narodnoj skupštini RS, biće predstavljene umjesto u parlamentu na javnim skupštinama, koje će biti organizovane širom RS, najavljuju iz opozicije.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da će interpelacije biti izmješene u skupštine, koje će biti organizovane u svim većim gradovima u RS.

"Vrlo ćemo intenzivno raditi u parlamentu, ali ćemo takođe vrlo intenzivno raditi s građanima RS i govoriti im o interpelacijama. Mi ćemo pokrenuti seriju skupština naroda ili otvorenih parlamenata u svim većim gradovima RS, gdje ćemo razgovarati o interpelacijama kao i o drugim životnim pitanjima o dešavanjima o parlamentu, o svemu onome što vlast izbjegava i iskoristiti svaku poslaničku i demokratsku mogućnost da se istina čuje", rekao je Borenović.

S druge, pak, strane, u vladajućoj koaliciji poručuju da bi opozicija trebalo da se vrati u parlament.

Željka Stojičić, potpredsjednica NS RS iz SNSD-a, ističe da će se interpelacije naći na dnevnom redu ako to opozicija bude zatražila.

"Interpelacije će se razmatrati u skladu s Poslovnikom NS RS, a kako će se  završiti te interpelacije treba prepustiti vremenu da se vide na sjednici na kojoj će to biti na dnevnom redu. Na osnovu toga će se vidjeti šta će biti na dnevnom redu i kako će to dalje ići", objasnila je ona.

U slučaju da, kako kaže, opozicija odluči da ne prisustvuje sjednici, rješenje će biti pronađeno u skladu s Poslovnikom.

"Opozicija ima pravo da najavljuje kako će da djeluje u narednom periodu. Ako bude sjednice Skupštine, Kolegij će odlučiti šta će se naći na dnevnom redu. NS RS je mjesto gdje treba da se manifestuje i sprovodi demokratija, a opozicija ima pravo da djeluje kako želi, mada mislim da je parlament pravo mjesto za to", rekla je ona.

Opozicija je najavila pet interpelacija, koje se odnose na finansijsko stanje u fondovima, u budžetu, zdravstvu, borbu protiv korupcije i politički kriminal, te u vezi sa demografskom situacijom. Očekuje se da Vlada RS uskoro uputi odgovore na dosad poslane tri interpelacije.

Pitanja o tome dokle se stiglo u odgovorima na interpelacije poslali smo u petak Birou za odnose s javnošću Vlade RS, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije