BiH

Opozicija vrijeđala i prijetila da će hapsiti

Opozicija vrijeđala i prijetila da će hapsiti
Opozicija vrijeđala i prijetila da će hapsiti

BANJALUKA - Usvajanjem rebalansa budžeta biće obezbijeđena sredstva za Fond solidarnosti RS i osigurana isplata plata zaposlenima u javnom sektoru u skladu sa novim Zakonom o platama, rekao je danas Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

On je upozorio da su i zbog posljedica poplava prihodi budžeta manji za 58,1 milion maraka, ali da su neporeski prihodi veći zbog uplata dividendi od strane "Elektroprenosa BiH" i "Elektroprivrede RS".

"Opredjeljenje Vlade RS je da rebalansom obezbijedimo dovoljan nivo sredstava za nesmetano funkcionisanje svih institucija", rekao je Tegeltija, preciziravši da će kod direktnih poreza prihodi od poreza na dohodak biti veći za 11,4 miliona maraka od planiranih budžetom, dok će prihod od poreza na dobit biti manji za 18,6 miliona maraka.

Tokom rasprave koja je uslijedila nakon izlaganja ministra finansija poslanici opozicije vrijeđali su predstavnike Vlade RS i članove SNSD-a, prijeteći im da će nakon izbora "završiti u zatvoru zbog kriminala i pljački budžeta", a Igor Radojičić, predsjednik Skupštine, nekoliko ih je puta upozoravao na rječnik neprimjeren Skupštini. Poslanici SNSD-a su prijepodnevni dio zasjedanja uglavnom ćutali vezano za ove napade, a jedino je SNSD-ovac Milan Kovač rekao da će njihovi poslanici "prećutati pljuvačinu" upućenu prema njima od strane poslanika opozicije, uz opasku da ponavljaju prazne priče i upućuju prijetnje bez konkretnih rješenja.

Primjedbe opozicije odnosile su se na "nepotizam vlasti, prikrivanje tajnih i štetnih ugovora, navodne nelegalne dilove predstavnika vlasti s odabranim preduzećima, kao i prekomjerno i neracionalno zaduživanje RS". Tvrdili su da su poplave samo povod za rebalans budžeta, optužujući vlast da je malo sredstava izdvojila za ugrožene od poplava.

Osim o budžetu, poslanici bi se na posebnoj sjednici trebali izjasniti o platama i naknadama sudija i tužilaca, a dan za glasanje će biti nakon rasprave o svim tačkama. Rebalans budžeta iznosi 2,156 milijardi maraka i veći je za 6,5 odsto od budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije