BiH

Optuženi Arsen Tešić i Boro Bosić

Optuženi Arsen Tešić i Boro Bosić
Optuženi Arsen Tešić i Boro Bosić

BIJELJINA - Trojica bivših direktora Rudnika i termoelektrane Ugljevik i vlasnik lokalnog preduzeća "Đedin" suočeni su s optužnicom za zloupotrebu službenog položaja i prevaru, koja je podstaknuta otkrićima revizora Boška Čeke, potvrđeno je u bijeljinskom tužilaštvu.

Dvogodišnja istraga, inicirana revizorskim izvještajem o poslovanju "Elektroprivrede RS", rezultirala je optužnicama protiv Arsena Tešića, bivšeg pomoćnika direktora RiTE, Save Mirkovića, bivšeg direktora, Bore Bosića, bivšeg direktora i nekadašnjeg visokog funkcionera BiH i RS, i Drage Jovičića, direktora preduzeća "Đedin".

Kako se navodi u optužnici, Tešića terete da je 2000. godine, na osnovu kursnih razlika za prethodne godine, "Đedinu" pribavio više od 914.000 maraka. Istovremeno, na teret mu se stavlja i isplata više od 50.000 KM bijeljinskom preduzeću "Estera", kojem je novac isplaćen, uprkos tome što roba nije isporučena niti su uopšte potpisali ugovor o tome.

Zajedno sa Savom Mirkovićem, optužen je i da su bez pravnog osnova 2002. godine "Đedinu" isplatili 1,17 miliona KM, na osnovu cesija i kompenzacija vezanih za period od 1997. do 2000. godine.

U grupi s Tešićem i vlasnikom preduzeća "Đedin", Boro Bosić, bivši kopredsjedavajući Savjeta ministara BiH i nekadašnji ministar privrede RS, optužen je za mahinacije vezane za kupovinu stana fudbaleru ugljevičkog "Rudara", kluba koji su sponzorisali.

Prema optužnici, novac za dva stana u Bijeljini (105.000 i 120.000 KM), isplaćen je "Đedinu", iako ih ovo preduzeće nije ni imalo. Naknadno je vlasnik "Đedina" od fudbalera Siniše Janjića, kojem je stan bio namjenjen, uzeo još 10.000 KM, uz lažno obećanje da će dobiti stan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije