BiH

Optuženi za ubistvo devet Bošnjaka

Optuženi za ubistvo devet Bošnjaka
Optuženi za ubistvo devet Bošnjaka

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv trojice Prijedorčana, bivših pripadnika Vojske RS, koja ih tereti za ratni zločin počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u prijedorskoj opštini tokom proteklog rata.

Optuženi su Mitar Vlasenko, Rade Vlasenko i Drago Končar, koje optužnica, između ostalog, tereti za ubistvo osam žrtava iz Kozarca i jedne žrtve iz logora "Trnopolje".

"Optuženi su za zločin protiv čovječnosti, za progon civilnog bošnjačkog stanovništva naselja Kozarac, prisilno preseljenje, teško oduzimanje fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava i druga nečovječna djela učinjena u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih psihičkih i fizičkih povreda i narušavanja zdravlja", saopštili su u petak iz Tužilaštva BiH.

Naglasili su da su Mitar i Rade Vlasenko te Drago Končar od maja do jula 1992. godine "u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, policijskih snaga i paravojnih postrojbi protiv bošnjačkih i hrvatskih civila na području Prijedora, Kozarca i okoline" vršili progon na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

U Tužilaštvu su kazali da su sva trojica optuženih pod mjerama zabrane napuštanja boravišta i drugim zabranama koje im je odredio Sud BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije