BiH

Optužnica protiv Izedina Šikala zbog povrede autorskih prava

Optužnica protiv Izedina Šikala zbog povrede autorskih prava
Optužnica protiv Izedina Šikala zbog povrede autorskih prava

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Izedina Šikala zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava, jer je bez odobrenja Esada Durkovića štampao i prodavao knjigu "Esad Duraković - Duhovna biografija".

Optužnica tereti Šikala da je 1. decembra 2010. godine u Sarajevu zaključio ugovor o autorskom djelu sa Agencijom za zastupanje i zaštitu autorskih prava "Sine Qua Non", kojim je, kao autor - nosilac prava, pravo na objavljivanje knjige prenio na izdavača Društvo za izdavaštvo i usluge "Dobra knjiga" Sarajevo, čiji je vlasnik i direktor.

"Knjiga je nastala kao rezultat prethodne saradnje, odnosno razgovora i intervjua koje je Šikalo vodio sa profesorom doktorom Esadom Durakovićem tokom 2009. godine. Nakon toga je suprotno Zakonu o autorskom i srodnim pravima, bez odobrenja autora, Durakovića, 21. decembra 2010. godine štampao u 300 primjeraka i prodavao tokom 2010. i 2011. godine", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Šikalo se tereti da je bez odobrenja autora i drugog nosioca autorskog prava stavio u promet autorsko djelo, čime je učinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije