BiH

Optužnica za zločin na području Mostara

Optužnica za zločin na području Mostara
Optužnica za zločin na području Mostara

SARAJEVO - Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Ivana Zelenike, rođenog 17.10.1953. godine u Širokom Brijegu, državljanina BiH i Hrvatske, koji se tereti za ratni zločin protiv civila.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, u svojstvu pripadnika HVO-a, postupao protivno odredbama međunarodnog prava i Ženevskih konvencija, te nečovječno postupao i nanosio veliku patnju i povrede fizičkog i psihičkog integriteta i zdravlja, civilima bošnjačke nacionalnosti.

Zelenika se tereti da je u novembru 1993. godine, dok su zatvorenici iz logora „Heliodrom“, među kojima zatočenik bošnjačke nacionalnosti inicijala L.A., izvodili prinudne radove u Šantićevoj ulici u Mostaru, izdvojio zatočenika L.A. kojeg je mučio, tukao i teško zlostavljao, zarezivao mu grlo nožem, te izlagao izrazitoj životnoj opasnosti, prisilno ga postavljajući na mjesto puškarnice u bunkeru, sa zapaljenom cigaretom, izlažući ga opasnosti da ga vojska Armije RBiH, sa druge strane primijeti i ubije.

Kako se u optužnici navodi, nakon što je vidio da sa druge strane niko ne puca, naredio je zatočeniku L.A. da se vrati na izvođenje radova, nakon čega ga je istog dana ponovno tukao i zlostavljao.

Optuženi se tereti da je u stanu oca žrtve L.A. teško zlostavljao njegovog oca, kojeg je tukao rukama, nogama i flašama po cijelom tijelu, te mu nanio višestruke prijelome rebara.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije