BiH

Optužnica za zločine nad Srbima i Hrvatima

Optužnica za zločine nad Srbima i Hrvatima
Optužnica za zločine nad Srbima i Hrvatima

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Jadranka Šarana, Fahrudina Hadžiosmanagić-Tadžića, Samira Šabića i Zijada Kadića zbog ratnih zločina protiv srpskih i hrvatskih civila i neopravdanog odgađanja povratka ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da je od septembra 1995. godine do sredine jula 1996. godine, Šaran obavljao dužnost načelnika Stanice javne bezbjednosti Bosanska Krupa, a Hadžiosmanagić-Tadžić komandira Policijske stanice Bosanska Krupa, Šabić komandira Policijskog odjeljenja Jasenice i Kadić policajca Policijskog odjeljenja Jasenice.

Oni su osumnjičeni da su naredili i počinili protivzakonito zatvaranje civilnog stanovništva, ubistvo, nečovječno postupanje, namjerno nanošenje fizičkog i duševnog bola i nepoštivanje minimalnih prava lica koja su lišena slobode u vezi sa oružanim sukobom, saopšteno je iz Suda BiH.

Osumnjičeni su od 17. septembra 1995. i nakon 14. decembra 1995. godine, kao dana potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, do 12. jula 1996. godine, na području Bosanske Krupe počinili navedena krivična djela nad žrtvama srpske i u jednom slučaju hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni su za nezakonita zatvaranja, mučenja i zlostavljanja nekoliko desetina žrtava srpske i hrvatske nacionalnosti u više objekata na području Bosanske Krupe.

Ova optužnica potvrđena je 12. januara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije