BiH

Orić je sprovodio strahovladu u Srebrenici

Orić je sprovodio strahovladu u Srebrenici
Orić je sprovodio strahovladu u Srebrenici

BEOGRAD - Muslimanski ratni komandant u Srebrenici Naser Orić, nakon prvih borbi sa Srbima u koje je vodio žene i djecu da za njega pljačkaju, nastavio je da ratuje sa svojim narodom i da ga ubija i pljačka, posvjedočili su brojni svjedoci u dosijeu "Guber" čije dijelove prenose "Večernje novosti".

Prema svjedočenju Bege Muminovića i Behadila Ademovića, Orić se nije previše eksponirao, mada je u obračunu sa neistomišljenicima bio čudovište i tu je osobinu i sam isticao.

Svjedoci su rekli da je prljave poslove za njega obavljao Zulfo Tursunović koji je maltretirao izbjeglice tako što je određivao ko može, a ko ne može ući u kamion, uzimao im novac i čak ih izbacivao iz kamiona UNHCR-a.

"Tursunović je zlostavljao žene i djecu. Begzu Muminović i njenu maloljetnu djecu Jasmina i Azmira je zajedno sa još jednom ženom izbacio iz kamiona na asfalt. Begza je udarila glavom i nakon dva dana podlegla. On je 16. januara 1993. godine pretukao Fazilu Ademović i slomio joj dva rebra, a istog dana je pretukao i moju sestru Mirsadu", ispričao je Ademović.

On je naglasio da se u Srebrenici znalo da dok "Zulfo tuče, Naser ubija" i posvjedočio da je u eri najveće gladi i nestašice u Srebrenici Orićev pomoćnik za bezbjednost Nadžid Bektić organizovao svadbu od tri hiljade zvanica, a da je hrana za tu priliku uzeta iz magacina humanitarne pomoći, te da je bilo pečenja i rakije koja je stigla preko "žutog mosta" /iz Srbije/.

Svjedok Ahmo Tehić je posvjedočio da je lično čuo da je Orić rekao da ima kapital od 11 miliona KM.

"Neko ga je, ne znam ko, upitao da li su to one marke...jer su za njega prodavani lijekovi, naplaćivani abortusi, obrezivanje djece... Nasmijao se, ali nije odgovorio. Samo je kada je otišao rekao momku iz obezbjeđenja: `Vidi, de, idi za njim`. Svi su tada ućutali oko Orića", rekao je Tehić.

Huso Salihović je u svom svjedočenju iz avgusta 1995. godine naveo da je bio poveden na streljanje samo zato što je znao i govorio kako je "Naser od komšije Ibrahima Goluba iz Potočara" oteo "mercedes" kako bi ga preko "žutog mosta" isporučio i prodao Srbima koji su imali para i htjeli da ga kupe.

On je posvjedočio da ga je Orić krajem 1993. godine kidnapovao i odveo van grada gdje je trebalo da ga ubije.

"Ali, tada je naišla neka žena koja nas je vidjela. Naser mi je tada rekao: ` Zulfo tuče ja ubijam`. Pustili su me i zaprijetili da o ovom nikome ne pričam", rekao je Salihović, jedan od hiljadu zatočenika Orićeve strahovlade koji su o tome svjedočili na više stotina stranica koje se nalaze u posjedu beogradskih "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije