BiH

Osmanović: Rješenje za Vladu FBiH za 4 do 5 dana

Osmanović: Rješenje za Vladu FBiH za 4 do 5 dana
Osmanović: Rješenje za Vladu FBiH za 4 do 5 dana

SARAJEVO - Nakon što je utvrđeno da nije ispoštovana ustavna odredba o brojčanoj zastupljenosti konstitutivnih naroda, proces imenovanja nove federalne vlade mogao bi biti nastavljen za 4 ili 5 dana.

Ovo je izjavio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović (SDA), cijeneći da prepreke nisu nepremostive.

"Radi se više o manjim nesporazumima koje treba da riješimo kada je u pitanju Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH", kaže Osmanović.

U predloženom sastavu Vlade bilo je 7 Bošnjaka, 5 Hrvata i 4 Srbina, što nije u skladu s Ustavom FBiH, po kojem Vlada FBiH treba da broji 8 bošnjačkih ministara, 5 hrvatskih i 3 srpska i da najbrojniji narod može u dogovorima s partnerima jednu poziciju ustupiti ministru iz reda ostalih.

Za sastav nove Vlade FBiH Demokratska fronta je predložila 3 Srba i jednog Bošnjaka, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH 5 Hrvata i jednog Srbina, a Stranka demokratske akcije (SDA) 6 ministara Bošnjaka.

Upitan da li se trenutno čeka da HDZ BiH predloži kandidata iz reda ostalih da bi bila formirana federalna vlada, Osmanović je kazao da ne želi ništa prejudicirati te podsjetio da "sada imamo poziciju da Demokratska fronta traži 3 ministra iz reda srpskog naroda i jednog ministra iz reda bošnjačkog naroda".

"Po tom bi trebalo da HDZ BiH ponudi 5 ministara iz reda hrvatskog naroda i jednog iz reda ostalih, ali treba se dogovoriti", naglasio je Osmanović.

Tvrdi da će se s ozbiljnošću i odgovornošću političkih stranaka iznaći rješenje u narednih 4 do 5 dana i za Vladu FBiH i za Savjet ministara BiH. Sastanci koalicionih partnera SDA, HDZ BiH i Demokratske fronte, po njegovim riječima, stalno se održavaju, ali nije upoznat da li će biti zvaničnih sastanaka.

"Propust koji je napravljen nakon pregovora je taj što nije napravljen dokument koji bi potpisale sve tri političke stranke kada je u pitanju Vlada FBiH", kazao je Osmanović.

Ocijenio je da se nakon što je postignut dogovor morao potpisati dokument u kojem bi tačno stajalo šta koja politička stranka dobija, uz nacionalnu pripadnost. Smatra da je tu došlo do određenih nesporazuma i mogućnosti da se prave neki nesporazumi.

"Ovdje je pitanje dobre saradnje političkih faktora i stranaka koje će raditi u Vladi FBiH. Ako se to u startu naruši i ako u startu imate nepovjerenje političkih aktera veoma je teško raditi u takvoj vladi. To treba što prije prevazići i vratiti povjerenje između političkih stranaka i kadrova koji će raditi u Vladi FBiH, jer su pred nama veliki izazovi" zaključio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije