BiH

Osmić: Eliminisane prepreke za knjiženje perspektivne vojne imovine

Osmić: Eliminisane prepreke za knjiženje perspektivne vojne imovine
Osmić: Eliminisane prepreke za knjiženje perspektivne vojne imovine

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić tvrdi da su prepreke za knjiženje perspektivne vojne imovine, koje su postojale 2010. godine, eliminisane odlukom Ustavnog suda BiH.

Osmić je rekao novinarima u Sarajevu da postoje pravni osnovi da se nastavi započeti proces knjiženja perspektivnih vojnih lokacija na osnovu apelacija Ustavnom sudu od prošle i 2012. godine.

"Svi uslovi za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u su ispunjeni osim knjiženja lokacija perspektivne vojne imovine. Knjiženje 63 perspektive lokacije započeto je 2010. godine i tada je OHR pismom to zaustavio da bi se spriječilo da taj proces krene pogrešnim pravcem", kaže Osmić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je ranije Srni da se perspektivne vojne lokacije ne mogu uknjižiti na osnovu odluke Predsjedništva BiH i naglasio da se to može učiniti samo kada bude donesen zakon na nivou BiH.

Marjanac je ocijenio da je nekorektno od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je tokom procesa sastavljanja skupštinske većine na nivou BiH tvrdio da je donesena odluka Predsjedništva BiH i da se lokacije mogu knjižiti.

"Vrlo brzo će se pokazati da nijedan sud, ako bude radio po Ustavu i zakonu, neće moći da uknjiži lokacije dok se ne donese zakon na nivou BiH, odnosno dok entiteti ne prenesu nadležnost za te lokacije koje su bile u njihovoj nadležnosti. Bez odluka entiteta nema knjiženja", istakao je Marjanac.

Taj zakon trebalo je da bude donesen nakon dogovora političkih lidera 9. marta 2012. godine. Međutim, opstruisale su ga stranke iz Federacije BiH, jer su tražile da se knjiži samo vojna imovina, a da ostane državna imovina, u čemu je, iz svojih interesa, pomogao i OHR, koji bi bio zatvoren da je sve ispoštovano.

NATO je 2010. godine u Talinu donio odluku da BiH može pristupiti uslovno Akcionom planu za članstvo /MAP/ do prenosa vlasništva perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija na Ministarstvo odbane BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije