BiH

Osnovana opština Stanari

Osnovana opština Stanari
Osnovana opština Stanari

BANJALUKA - Poslanici NSRS usvojili su na današnjoj posebnoj sjednici jednoglasno Zakon o osnivanju opštine Stanari, kojim se uređuje osnivanje, područje, nadležnosti, organi, njihov izbor i finansiranje ove opštine, a na prijedlog predsjednika RS, Milorada Dodika.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, istakao je danas da postoji konsenzus građana, institucija i političkih partija u Srpskoj za formiranje opštine Stanari.

"Republika Srpska i na ovaj način pokazuje institucionalnu snagu, što je veoma važno", rekao je Dodik, obrazlažući Prijedlog zakona o osnivanju opštine Stanari. Naglasio je da je veoma važno što je i Skupština grada Doboja dala podršku za osnivanje opštine Stanari, prenosi RTRS.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je bitno što se u Stanarima gradi termoelektrana, kao i auto-put Doboj - Banjaluka. 

"Time će biti omogućeno da ova opština bude jedna od perspektivnijih u Republici Srpskoj", kaže Dodik.

Osim Stanara, u sastav nove opštine ući će još 12 manjih sela u blizini tog sada naselja u sastavu Doboja. 

Treba podsjetiti da je Opština Stanari prestala s radom 31. januara 1960. godine. Inicijative za ponovno vraćanje tog statusa u međuvremenu su pokretane nekoliko puta. 

U studiji opravdanosti osnivanja opštine Stanari se navodi da snažan privredni potencijal za ovo područje predstavlja početak izgradnje termoelektrane Stanari, snage 300 megavata i 2.000 megavatsata godišnje proizvodnje. 

Termoelektrana će biti, kako se navodi, vodeći proizvođač električne energije u Republici Srpskoj i pokrenut će eksploataciju i preradu nusproizvoda i drugih sirovina. 

U dokumentu se ocjenjuje i da područje od 13 naseljenih mjesta s oko 11.000 stanovnika i "750 zaposlenih, predstavlja solidan fiskalni potencijal za ostvarivanje natprosječnih prihoda buduće opštine“. 

Poslanici NS RS usvojili su i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS. Ovim je okončana posebna sjednica NSRS.

Postaviti jasne kriterijume za lokalnu zajednicu

 Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da strategijom razvoja lokalne samouprave treba postaviti jasne kriterijume ko zadovoljava uslove za lokalnu zajednicu, a ko ne, te koja je lokalna zajednica samoodrživa na bazi politipskog razvoja.

Radojičić je podsjetio da je Narodna skupština u pretprošlom sazivu usvojila strategiju razvoja lokalne samouprave kojom je predviđeno da se razvijaju lokalne zajednice politipskog karaktera, što znači da se izvrši određena klasifikacija na manje i veće koje bi imale različit stepen nadležnosti.

"Postoji razlog da se otvori prostor za razgovor o lokalnim zajednicama, o ukidanju nekih malih, osnivanju nekih novih, preraspodjeli, i to je otvorena knjiga za koju treba dosta strpljenja i razgovora", rekao je Radojičić novinarima nakon posebne sjednice Narodne skupštine Srpske.

On je podsjetio da je sadašnji sistem lokalnih zajednica, raspored opština i gradova po inerciji nasljeđen iz bivše BiH i dijelom je uzrokovan podjelom međuentitetskom linijom.

Radojičić je dodao da Srpska nikada za ovo poratno doba nije izvršila neku reorganizaciju lokalne samouprave po optimalnim kriterijumima tako da sada u Srpskoj postoje lokalne zajednice sa 100 stanovnika i lokalna zajednica sa 200.000 stanovnika, što nije optimalan sistem.

"Nadam se da će novi skupštnski saziv i Vlada u novom sazivu imati snage da zagrizu tu kiselu jabuku, jer do sada je više puta bilo razgovora, ali se ta tema nije otvarala", naveo je Radojičić.

On je čestitao stanovnicima opštine Stanari na završenom poslu od osnivanja inicijativnog odbora pa do dovođenja procedure formiranja opštine do kraja, zaželivši da osnivanjem opštine njeni stanovnici dobiju bolje uslove za život i rad.

Mirko Ajdanić iz Inicijativnog odbora za osnivanje opštine Stanari rekao je da je današnji dan sretan za stanovnike opštine Stanari.

"Osnivanje opštine nas obavezuje da izuzetno mnogo radimo na stvaranju jedinstva, stvaranju uslova za razvoj i da iz toga proiziđe bolji i ljepši život", naveo je Ajdanić.

On je izrazio i zadovoljstvo zbog korektnog i odgovornog vršenja vlasti predsjednika Srpske Milorada Dodika, koji je prepoznao interese naroda i stanovnika opštine Stanari i preuzeo odgovornost da se u skupštinskoj proceduri dovrši Zakon o osnivanju opštine Stanari.

 

 

 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije