BiH

Osnovana tijela za reformu privrede

Osnovana tijela za reformu privrede
Osnovana tijela za reformu privrede

BANJALUKA - Odbor za reformu privrednog sistema i Odbor za reformu javnog sektora održali su danas u Administrativnom centru Vlade RS prvu sjednicu, na kojoj su izabrana radna tijela, članovi i grupe koje će se baviti reformom ključnih sektora za popravljanje privrednog ambijenta u RS.

Srebrenka Golić, predsjednik Odbora za reformu privrednog sistema, naglasila je da aktivnosti obuhvataju mjere koje se odnose na reformisanje privrednog sektora, rad i zapošljavanje, te suzbijanje sive ekonomije.

Anton Kasipović, predsjednik Odbor za reformu javnog sektora, istakao je da su odbori formirani zato što Vlada RS želi mijenjati rješenja za koja misli da nisu bila dovoljno dobra.

"Želimo da stvorimo ambijent da administracija ne sprečava razvoj dobre poslovne ideje. Ova vlada i predsjednica Vlade u ekspozeu su preuzeli ogromne obaveze da zadržimo nivo plata, trend u penzijama i fiskalnu stabilnost s ciljem stvaranja suficita u budžetu. RS mora doći do svojih prihoda, a istovremeno bez ikakvih ustupaka mora kontrolisati troškove. U tome je sva mudrost mjera koje ćemo predlagati", rekao je Kasipović.

Naveo je da je naročito važan način rada javnih preduzeća, uz napomenu da će biti uklanjani sa pozicija svi oni koji ne budu mogli ispunjavati obaveze.

Golićeva je rekla da su odbori formirali radne grupe na čijem čelu će biti resorni ministri koji će predložiti programe i akcione planove, te da analiziraju zakonske i podzakonske akte i predlože njihove izmjene, dopune ili kompletno novi tekst.

"Određena rješenja treba mijenjati, jer su okruženje i praksa pokazali da neka zakonska rješenja imaju određene manjkavosti. Smatramo da ćemo u ovim radnim grupama sve to izanalizirati i predložiti najbolja rješenja", navela je ona.

Svi članovi radnih grupa održaće sastanak sutra kako bi utvrdili akcione planove i programe. Rečeno je da će se odbori sastajati jednom u 15 dana van radnog vremena i da će raditi bez naknade, a na sjednicama će pripremati i koordinirati aktivnosti koje su sadržane u programu Vlade za mandatni period 2014-2018, kako je nedavno najavila Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

"Po dinamici predlaganja zakona prema Narodnoj skupštini lako ćete moći pratiti da li mi realizujemo dinamiku koju smo predložili", rekao je Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije