BiH

Ostaju table sa dobrodošlicom u RS

Ostaju table sa dobrodošlicom u RS
Ostaju table sa dobrodošlicom u RS

BANJALUKA, SARAJEVO - Table "Dobro došli u Republiku Srpsku", a koje se nalaze u blizini graničnih prelaza, neće biti uklonjene, dok će na prelazima gdje nema državnih obilježja Bosne i Hercegovine ona biti postavljena.

Tako će se uskoro naći dvije table u blizini, ali nikako neće doći do uklanjanja onih iz RS, jer se one i ne nalaze tačno na granici.

Naime, pojedini mediji u Federaciji BiH prenijeli su da će uskoro na svim graničnim prelazima u BiH biti samo zastava i obilježja BiH, te da će biti uklonjene table sa ćiriličnim natpisom "Dobro došli u Repubiku Srpsku", što se ispostavilo kao netačno.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kao i u Graničnoj policiji BiH, a koje su neki mediji povezali s ukidanjem tabli RS, proglasili su se nenadležnim za to pitanje.

"Entitetska obilježja u smislu tabli na kojima se ispisuje natpis dobrodošlice u pojedini entitet ne nalaze se na području koje lokacijski pripada bilo kom graničnom prelazu u Bosni i Hercegovini", pojašnjeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Iz Granične policije BiH je saopšteno kako oni nisu nadležni ni za postavljanje ni za uklanjanje tabli.

Naveli su da je Savjet ministara BiH u martu ove godine zadužio sve institucije da preduzmu mjere s ciljem otklanjanja uočenih nedostataka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

"Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamijene zastave, te su podijeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smještajne objekte organizacionih jedinica. U vezi s tablama s natpisom entiteta možete se obratiti Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske ili Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH", kazala je juče za "Nezavisne" Sanela Dujković, portparol Granične policije, dok su nas iz ministarstava ponovo uputili na UIO.

Dujkovićeva je, međutim, u nedjelju izjavila kako na graničnim prelazima ne može stajati samo tabla s nazivom nekog od bh. entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava Bosne i Hercegovine.

Tu izjavu je neko namjerno ili pogrešno protumačio, pa se počelo spekulisati o ukidanju tabli sa dobrodošlicom u RS.

Bosna i Hercegovina inače ima 83 granična prelaza, od čega je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični saobraćaj.

Table "Dobro došli u Republiku Srpsku" nalaze se u blizini graničnih prelaza i na međuentitetskim linijama. Inače, one su nekoliko puta bile na meti vandala. Tako je 2013. godine tabla u Istočnom Sarajevu bila srušena, a u aprilu ove godine natpis na njoj je bio precrtan zelenom bojom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije