BiH

Oštre reakcije na govor lidera SDA : "Izetbegović oživljava osmanske fantazije"

Oštre reakcije na govor lidera SDA : "Izetbegović oživljava osmanske fantazije"
Foto: Anadolija | Oštre reakcije na govor lidera SDA : "Izetbegović oživljava osmanske fantazije"

SARAJEVO - Većina analitičara i političara dijeli mišljenje da je vatreni govor Bakira Izetbegovića, lidera SDA i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prilikom stranačkog mitinga Redžepa Tajiba Erdoana, turskog predsjednika, u sarajevskoj "Zetri" u najmanju ruku neprimjeren, te da je kod pripadnika tri naroda u BiH izazvao različite emocije.

Smatraju i da je Izetbegović miting iskoristio za jačanje pozicije SDA pred opšte izbore u oktobru.

Tako Enver Kazaz, politički analitičar i profesor iz Sarajeva, kaže kako je Izetbegović u nedjelju Erdoana proglasio "božjim poslanikom", vjerujući da on ima direktan kontakt sa nebesima i vjerujući da turski predsjednik ne čini po Turskoj hapšenja, proganjanja i otpuštanja s posla svojih političkih protivnika.

"Izetbegović je pokazao da želi unitarnu državu i da želi uništiti sekularizam na svaki mogući način. Pokazao je da odobrava nasilna sredstva vlasti, da ne kažem totalitarna. Oživio je skupa s Erdoanom osmanske fantazije i skupa s njim odobravao je upotrebu sile i rata kao načina rješavanja političkih pitanja", izjavio je Kazaz.

Ni Mile Lasić, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, nije štedio Izetbegovića. On smatra da je Izetbegović tokom posjete Erdoana ciljano izveo turčenje Bošnjaka, koje će se obiti o glavu i Bošnjacima i cijeloj BiH.
Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, smatra da je SDA posjetu iskoristila da popravi svoj poljuljani politički rejting pred oktobarske izbore.

"O tome najbolje govori Izetbegovićeva izjava koja Erdoana stavlja u ulogu božjeg izaslanika koji dolazi da 'pomogne braći kad god zatreba'. Dolazak Erdoana u Sarajevo prikazuje preciznu dijagnozu međunacionalnih odnosa u BiH, koja svjedoči da tri naroda imaju potpuno različite spoljnopolitičke interese i ciljeve", ističe Majkićeva.

Mario Karamatić, hrvatski delegat u Domu naroda BiH, tvrdi da je Erdoanova posjeta pokazala cijelom svijetu ko zapravo opstruira evropske procese u BiH i ko zapravo želi neke druge integracije.

"Posjeta je pokazala ko umjesto ujedinjene Evrope želi ujedinjene emirate. Meni je drago što je do ovoga došlo i što su sve maske pale. Ovo ne utiče na odnose u BiH jer mi znamo kakva je bošnjačka politika već godinama", rekao je on.

Damir Bećirović, poslanik DF-a u Predstavničkom domu BiH, kaže da je skup u "Zetri" bio legalan, ali da sve to dobija negativne konotacije zbog predstojećih izbora.

"Očigledno je da ovo odgovara politikama koje već decenijama vladaju u BiH, jer na taj način dižu rejting među svojim biračima", kazao je Bećirović.

Erdoanovim mitingom bavili su se i svjetski mediji pa "Deutsche Welle" navodi da mnogi muslimani u BiH vide Tursku kao svoju zaštitnu zemlju na svjetskoj sceni i Erdoana kao velikog brata, dok britanski "Daily Mail" konstatuje kako niko nije očekivao da BiH zaustavi turske političare u održavanju predizbornog skupa na teritoriji BiH zbog bliskih veza "vođe bosanskih muslimana Izetbegovića i njegove SDA i Erdoanove vladajuće AK partije". "Euronews" piše kako Erdoanovo prisustvo u BiH prkosi drugim evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Njemačku i Austriju, koje su spriječile turske političare da održe predizborni skup na njihovom tlu, a AFP navodi da je javnost podijeljena, dok su "Reuters" i "Sputnjik" pisali o spekulacijama o pokušaju atentata na turskog predsjednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije