BiH

Oštre reakcije u RS: Raspakivanje Dejtona apsolutno neprihvatljivo

Oštre reakcije u RS: Raspakivanje Dejtona apsolutno neprihvatljivo
Oštre reakcije u RS: Raspakivanje Dejtona apsolutno neprihvatljivo

SARAJEVO, BANJALUKA - Bilo kakvi ustavni zahvati, koji bi značili prepakiranje Dejtona ili mogućnost otvaranja priče o reorganizaciji ili ukidanju entiteta, za Republiku Srpsku su apsolutno neprihvatljivi i nikada neće dobiti podršku Banjaluke.

Ovo je, u najkraćem, gotovo zajednički stav i reakcija političkih predstavnika iz RS na Rezoluciju o ustavnim promjenama, koja je usvojena u utorak na kongresu SDA u Sarajevu. Ova rezolucija, naime, tretira pitanje donošenja novog ustava, koji bi definirao BiH kao republiku s tri nivoa vlasti, pri čemu bi srednji nivo, umjesto entiteta, činilo pet ili više multietničkih regija, ali i naglašava da u ovom trenutku za takvo što ne postoji saglasnost.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je da se ovom rezolucijom duboko zadire u status RS, s ciljem njenog razbijanja u nekoliko regija.

On je naglasio da je SDA to pokušavala i ranije kroz razne priče i razne agencije, što je u nekoliko navrata odbijeno još 2006. i 2007. godine.

"Naš pristup ostaje isti. Ako govorim kao stranački lider, ostaje onako kako smo rekli na saboru SNSD-a, a kao predsjednik RS - ostajemo privrženi Dejtonskom mirovnom sporazumu, čije ugrožavanje nećemo tolerisati, a pitaćemo i narod šta o tome misli", rekao je Dodik.

On je naglasio da određene strukture danas ne vide opasnost u tome za šta se založila SDA, te da "u segmentima, korak po korak, pružaju mogućnost da se desi reorganizacija i nova organizacija BiH".

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, rekao je da ova partija čvrsto podržava Dejtonski mirovni sporazum i da se čvrsto bori za njegovu primjenu.

"To su možda neki politički ciljevi kojima će SDA težiti, samo ne znam na kojoj teritoriji to mogu realizovati, jer u RS sigurno ne mogu. Mislim da BiH može opstati samo ako se primjenjuje Dejton", zaključio je Pavić.

Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, poručuje da su za ovu partiju apsolutno neprihvatljive bilo kakve ustavne promjene.

"Neprihvatljivo je čak i ono što su pojedinci htjeli prudskim sporazumom. Dakle, nema novog ustava", zaključuje on.

Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a, smatra da rezolucije koje se donose na kongresima obično služe za dodvoravanje glasačkom tijelu.

"Ja bih to uzeo s velikom dozom rezerve. To može biti određena ambicija SDA, ali je jasno da od toga nema ništa. Za SDS je neprihvatljivo bilo kakvo dejtonsko preuređenje BiH i to smo rekli i u svojoj deklaraciji", ističe Ćuzulan.

No, Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS i sada već bivši funkcioner SDS-a, smatra da je prisustvo funkcionera ove partije na kongresu SDA "dalo legalitet i legitimitet projektu ukidanja RS".

"Nezavisne" su zatražile i konkretno pojašnjenje rezolucije iz prve ruke.

Tako nam je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma, inače potpredsjednik SDA i jedan od kreatora rezolucije, rekao kako je tačno da je rezolucija usvojena, ali da je isto tako u rezoluciji naglašeno da za takvu političku viziju u ovom trenutku ne postoji saglasnost u BiH.

"Jasno je kazano da se moraju poštovati procedure propisane članom 10 Ustava BiH, kao i to da u ovom trenutku nema saglasnosti i da se mora poštivati Dejtonski sporazum", zaključuje Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije