BiH

Osuda negiranja zločina u Boderištu

BRČKO - Predstavnici Koordinacije muslimanskih udruženja u Brčkom su, braneći počinioce zločina nad 13 pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ u martu 1993. godine u selu Boderište, samo produbili jaz, te pokidali i ono malo povjerenja koje je bilo uspostavljeno među narodima na području distrikta Brčko, izjavio je predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca Republike Srpske u Brčkom Jovan Pudić.

On je na konferenciji za novinare ovog udruženja rekao da ovakav čin Koordinacije muslimanskih udruženja u Brčkom predstavlja nečuven bezobrazluk i vrhunsko licemjerstvo.

"Način na koji su oni mučeni i ubijeni vjerovatno je jedan od najtežih i najmonstruoznijih u proteklom ratu na cijeloj teritoriji BiH", rekao je Pudić, koji je naglasio da porodice žrtava, sami počinioci i njihovi saradnici veoma dobro znaju šta se događalo nakon zarobljavanja vojnika VRS u Boderištu.

Istina je, kako je rekao, stravična i bolna, jer je teško objasniti činjenice da su živim ljudima vadili oči, odsijecali prste, uši, lomili noge, ruke, rebra, a dvojici su odsjekli glave. 

"Činili su razne gadosti koje normalan čovjek teško može i da opiše. Čak i neki pripadnici te jedinice čiji su saborci to učinili, kako su kasnije govorili, nisu mogli da gledaju patnje nesrećnih ljudi nego su pokrivali oči, okretali glave i bježali sa mjesta zločina", naveo je Pudić.

On je naglasio da se čudi predstavnicima muslimanskih udruženja i advokatima koji ignorišu i nipodaštavaju to što se dogodilo u Boderištu prije 22 godine.

"Kao da su htjeli da kažu da ubijanje Srba nije nikakav zločin. Oni smatraju da Srbe kao zečeve možeš ubijati,koliko hoćeš i kako hoćeš, te da se ne treba bojati nikakve kazne i odgovornosti, ni ljudske ni Božije. Ovo još jednom pokazuje da se srpske žrtve mogu nekažnjeno umanjivati, da se mogu izvrdavati stvarne činjenice", rekao je Pudić.

Prema njegovim riječima, sva srpska udruženja u Brčkom ogorčena su ovakvim stavom bošnjačkih udruženja, sa kojima će odnosi ubuduće biti svedeni tek na nivo neophodne komunikacije.

Otac ubijenog Radana i brat ubijenog Stojana, Krsta Pudić rekao je da su oni mučki ubijeni i vraćeni sa odsječenim glavama, povađenim očima, kao i da su neka od razmijenjenih tijela još bila topla, što, kako je dodao, navodi na zaključak da su ubijeni neposredno pred razmjenu.

"Prošle su 22 godine od tog stravičnog događaja i hvala Bogu da je otkriveno ko su vinovnici zlodjela. Bio bih još zadovoljniji da otkriju ko je naredio da se to učini", rekao je Pudić.

Policija Brčko distrikta uhapsila je 12. maja Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića i Jasmina Huskanovića - nekadašnje pripadnike takozvane Armije RBiH,  koja se dovode u vezu sa ratnim zločinom nad zarobljenicima Vojske Republike Srpske na području sela Boderište u martu 1993. godine, koji su dan kasnije pušteni da se brane sa slobode.

Predstavnici Koordinacije muslimanskih udruženja u Brčkom dočekali su ova tri lica po izlasku iz pritvora uz komentar da se u Boderištu nije dogodio zločin.

Rizvanović, Omerović i Huskanović dovode se u vezu sa zločinom u kome je 8. marta 1993. godine u selu Boderište, jugoistočno od Brčkog 13 pripadnika Vojske Republike Srpske iz prigradskog brčanskog naselja Grbavica zarobljeno, potom mučeno, strijeljano, a njihova tijela izmasakrirana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije