BiH

Osude zbog odgađanja usvajanje Zakona o krivičnom postupku BiH

Osude zbog odgađanja usvajanje Zakona o krivičnom postupku BiH
Foto: N.N. | Osude zbog odgađanja usvajanje Zakona o krivičnom postupku BiH

SARAJEVO - Pojedine političke partije danas su u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučile da ugroze borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i drugih oblika teškog kriminala.

Ovo stoji u zajedničkom saopštenju OHR-a i Ambasade SAD-a povodom današnje odluke Doma naroda da odgodi usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH.

"Umjesto da usvoji izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH koje bi omogućile policiji, tužiocima i sudijama da uspješnije provode istrage, podižu optužnice i osuđuju kriminalce, Dom naroda je odgodio odlučivanje iako je parlament već odavno probio rok koji je dao Ustavni sud", navedeno je u saopštenju.

Kategorični su da je to neprihvatljivo, posebno zato što su izmjene i dopune - koje je Predstavnički dom već usvojio - u skladu sa međunarodnim standardima, a izradila ih je bh. ekspertna radna grupa, ne političari.

"Država treba imati snažan Zakon o krivičnom postupku koji je u skladu sa ustavom i koji omogućava brzo postizanje pravde. Zbog današnje odluke, određeni stranački lideri i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH su direktno odgovorni za eventualno dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH. Jasno je da HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS više zanima uskostranačka politika nego zaštita sigurnosti građana BiH", navedeno je u zajedničkoj izjavi OHR-a i Ambasade SAD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije