BiH

Osuđeni ratni zločinac tri godine na slobodi

Osuđeni ratni zločinac tri godine na slobodi
Osuđeni ratni zločinac tri godine na slobodi

SARAJEVO - Osuđeni ratni zločinac Sead Karagić i dalje je na slobodi iako je u septembru 2008. pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima u Grabovici, potvrđeno je u Općinskom sudu u Sarajevu.

Vrhovni sud FBiH u septembru 2008. je donio pravosnažnu presudu kojom se Nihadu Vlahovljaku, Harisu Rajkiću i Seadu Karagiću potrđuje prvostepena presuda Županijskog suda u Mostaru kojom su osuđeni na po 13 godina zbog ratnog zločina nad Hrvatima u selu Grabovica 1993. godine.

Goran Salihović, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu, je prošle sedmice, govoreći o nedostatku mjesta u zatvorima i problemima nemogućnosti izvršavanja kazne nad osuđunim prestupnicima, pomenuo dvojicu ratnih zločinaca za koje je dugo trebalo da se upute u zatvor, dok jedan još nije upućen na izdržavanje kazne.

Nihad Vlahovljak u zatvor u Zenici upućen je u junu 2009. godine, Rajkić je u zatvoru od januara prošle godine, a Karagić još nije na izdržavanju kazne.

"Apsolutno je netačno da Karagić nije u zatvoru jer tamo nema mjesta. To nikad nije bio problem. Čovjek je bolestan i pod liječničkim je tretmanom. Uz svu medicinsku dokumentaciju tražio je odgađanje izvršenja kazne i to je sud prihvatio. Sud može ali i ne mora prihvatiti odgađanje kazne ukoliko je neko bolestan", kazao je Fahtrija Karkin, advokat Seada Karagića.

Karkin je rekao da ne zna od čega boluje njegov klijent jer nije medicinski stručnjak.

Iz Udruženja hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" smatraju da je skandalozno da je osuđeni ratni zločinac na slobodi.

"Oni su trebali odmah nakon presude u zatvor. Možete zamisliti kako se osjećaju porodice stradalih. To samo kod nas ima. To je sramota za kompletno pravosuđe ali i za državu BiH", kazao je Josip Drežnjak, predsjednik Udruženja "Grabovica 93".

U pravosnažnoj presudi Vrhovnog suda Federacije BiH Nihad Vlahovljak proglašen je krivim da je izdao naredbu, a optuženi Karagić i Rajkić kao osobe koje su izvršile ubistva civila Ivana Zadre, Mladena Zadre i Ljubice Zadro u selu Grabovica 1993. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije