BiH

Presjecanjem vrpce svečano otvorena vrata Ferhadije (UŽIVO, FOTO, VIDEO)

Presjecanjem vrpce svečano otvorena vrata Ferhadije  (UŽIVO, FOTO, VIDEO)
Presjecanjem vrpce svečano otvorena vrata Ferhadije (UŽIVO, FOTO, VIDEO)

BANJALUKA – Ceremonija otvaranja Ferhadije okupiće više od 10.000 vjernika, predstavnike svih nivoa vlasti u BiH, zvaničnike i diplomate regiona i Evrope, zbog čega se pored vjerske, kulturne i istorijske vrijednosti, ovaj trenutak tumači i kao društveno- politički podvig u BiH.

13.35 - Kako prenosi agencija SRNA ceremoniju otvaranja obnovljene Ferhadije, je pratilo oko 4.000 građana, a obezbjeđivalo više od 1.000 policajaca, dok su pojedini poratli u Federaciji BiH prenijeli da je ceremoniji prisustvovalo oko 15 000 vjernika i gostiju.

13.24 - Vrpcu su zajedno presjekli predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, turski premijer Ahmet Davutoglu, Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mehmet Gormez, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i muftija banjalučki Osman efendija Kozlić čime je zvanično otvorena Ferhadija.

12.41 – U obraćanju gostima Ahmet Davutoglu, premijer Turske u ostavci pozdravio je tročlano predsjedništvo BIH i VIjeće ministara, kao i domaćine. On je rekao da je BiH sa svim njenim narodima jedno srce. Ako se to želi djeliti znači da će se podijeliti to srce.

"Ne može se nikada Banjaluka odvojiti od Sarajeva, ili Sarajevo od Mostara", rekao je Davutoglu.

Davutoglu je u svom govoru podsjećao i na prisustvo i ulogu Turske u BiH kroz njenu istoriju.

Rekao je da su danas došli zbog ljepote, bratstva i svih naroda u BiH. Ali je dodao i da je Turska bila i biće u BiH.

12.28 - Premijer Turske se upravo obraća prisutnima.

12.17- Upravo stiže premije Turske u ostavci Ahmet Davutoglu. Sa njim je i njegova supruga.

12.16 - "Svi smo različiti, i djeca jednog Oca, jer Bog tvori samo originale, naglasio je u svom obraćanju episkop banjalučki Jefrem, čestitajući u ime Srpske Pravoslavne crkve otvaranje Ferhadije. On je dodao i da je bez obzira na sve različitosti u molitvenom zanosu svi vjernicu isti jer vajaju najtananije i najbolje dijelove sebe.

U istom tonu govorili su i biskup banjalučki Franjo Komarica i predstavnici  Jevrejske zajednice u BiH  Jakob Finci.

11.52 – Bakir Izetbegović, predsjedavajući predsjedništva BiH poručio je u svom obraćanju da je poruka koja se danas šalje iz obnovljene džamije u Banjaluci istorijskog karaktera i da je obaveza svih da grade budućnost i uče jedni od drugih.

Naglasio je da je uvjeren da će Srbi otvaranje Ferhadije doživljeti kao ponovno obnovljeni život u ovom gradu.

" Oni koji su rušili Ferhadiju pokušali su opovrgnuti multietičnost ovih prostora ali nisu uspjeli u tome i to je i danas vidljivo jer se Ferhadije otvara zajednički", poručio je Izetbegović.

11.37 – Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić pozdravio je uvažene goste i poželio dobrodošlicu i njima i svim vjernicima.

"Danas je veliki dan za nas. Otvaranje džamije znači svečano otvaranje njenih vrata za sve one koji je poštuju", istakao je Kozlić.

Poručio je na svečamnosti otvaranja džamije da su utisci vjernika, banjalučana, teista i ateista identični "Sa Ferhadijom je razglednica Banjaluke ponovo potpuna".

11.23 - Na večanost pristižu brojni zvaničnici. Među pristiglima su Milorad Dodik, predsjednik RS, Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, episkop banjalučki Jefrem,  biskup banjalučki Franjo Komarica, kao i ministri iz Vlada RS, Anton Kasipović, Srebrenka Golić, Jasmin Komić, Zlatan Klokić...

11.15 - Prilikom organizovanja svečanosti svim vjernicima i gostima naglašeno je da nije dozvoljeno donošenje zastava ili bilo kakvih trensparenata koji bi mogli da naruše mir i sištinu ovog skupa, i zaista, prema podacima na terenu svi su slijedili ova upustva.

11.02 - Upravo počinje ceremonija svečanog otvaranja!

Učenjem Kur'ana hafiza iz Turske, započeo je program svečanog otvorenja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, poznatije kao Ferhadija.

11.00 - Salkić će na banjalučkom aerodromu dočekati Davutoglua

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i predstavnici Rijaseta Islamske zajednice BiH dočekaće oko 11.00 sati predsjednika Vlade Turske Ahmeta Davutoglua na banjalučkom aerodromu, saznaje Fena.

10.59 - Morin Kormak, ambasador SAD-a u BiH izjavila je danas novinarima u Banjaluci da su im same pripreme ove svečanosti za nju bile veoma dobra indikacija da se iz Republike Srpske namjerava poslati poruka mira, opdnosno učiniti značajan korak naprijed i vratiti multietičnost u Banjaluku, grad koji je oduvijek bio takav.

10.50 - Na svečanost otvaranja Ferhadije upravo je stigao i Džonatan Mur, šeh misjije OSCE-a u BiH.

10.33 - Slika Banjaluke danas će otići širom svijeta sa obzirom da se u ovom trenutku u BL nalazi više od 200 akreditovanih novinara, među kojima su i predstavnici državnih medijskih kuća iz nekoliko zemalja.

Stotine vjernika koji su pristigli u Banjaluku kreće se prema Ferhadiji gdje će za koji muinut početi instrumentalni dio programa, odnosno muzički dio prilagođen samoj manifestaciji, a zatim će oficijalnu svečanost otvoriti  muftija banjalučki Kozlić Osman ef. Kozlić.

U centru Banjaluke danas će oko13 sati klanjati podne-namaz više od 10.000 vjernika iz čitave BiH i Evrope.

10.27 - Svečanosti otvaranja feradije prisustvuje i Ministar unutrašnjih poslaova RS Dragan Lukač.

10.09 - U ovom trenutku pristiže značajan broj vjernika i predstavnika islamske zajednice BiH, regiona i Turske.

Medijima bi se uskoro trebala obratiti Morin Kormak, ambasador SAD u BiH i Željka Cvijanović, predsjednica Vlada RS, obzirom da su ove dvije Vlade pružile značajnu finansijsku podršku pri obnovi i izgradnji ferhadije.

Vlada SAD-a prvu je donaciju uplatila 2007. godine, odnosno više od 60.000 dolara iz ambasadorog fonda za kulturno istorijske spomenike i to je bio i prvi finansijski ali svakako i moralni podstrek u izgradnji Ferhadije.

Najviše su pri obnaljanju pomagali  vjernici i rijaset islamske zajednice, Turska, Velika Britanija, Katar...

I vijeće ministara dalo je značajan doprinos u obnovi Ferhadije, dok je Vlada RS od 2001. do 2016. godine za Islamsku zajednicu u RS izdvojila oko 4 miliona KM, odnosno oko 1,5 KM samo za obnovu Ferhadije.

9.25 - Još sinoć do duboko u noć vjernici su po dolasku u Banjaluku posjećivali Ferhadiju pa se može reći da je taj dio svečanasti počeo već sinoć.

Prethodna dva mjeseca na organizaciji svečanosti otvaranja banjalučke džamije, u čemu su učestvovale i "Nezavisne novine" kao jedini medij iz BiH i regiona, svi nivoi nadležnosti i vlasti u zemlji s podjednakim zalaganjima ukazivali su na važnost mira, dijaloga i bolje budućnosti.

"Radujem se beskrajno da se liječe ratne  rane u BiH i da se stremi ka pobjedi vjernika i čovjeka. Mi svi zajedno i odgovorno, svako u svojoj nadležnosti, ne smijemo dozvoliti da se ispolitizira ovaj povijesni trenutak, jer identiteti svih naroda ovih prostora bogatstvo su svih nas", istakao je za "Nezavisne"  nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Banjalučanin je, kao i otac Vanja Jovanović, paroh Stare pravoslavne crkve, obojica danas sa adresama u Sarajevu.

"Ja sam dijete komšiluka Ferhadije. Velika je moja radost što se ovaj biser kulturno-istorijski, ali i duhovnog i vjerskog identiteta, vratio tamo gdje neotuđivo pripada.  Svako molitveno mjesto sa kojeg Bogu preobražavamo i posvećujemo svoj život gradi sve nas", naglasio je Jovanović za "Nezavisne".

Od petka u Banjaluku pristiže 100 autobusa sa vjernicima i gostima, pa sam centar Banjaluke nadziraće oko 1.000 policajaca RS, uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH, EUFOR-a i helikopterskih servisa. Na ulazu u grad nalaze se kontrolni punktovi, ali se ne očekuje veće zadržavanje.

MUP RS želi da se svi građani koji s dobrim namjerama pristižu na svečanost, kao i gosti i vjernici, osjećaju apsolutno sigurno.

"Od posebne važnosti je da se iz Banjaluke pošalje poruka mira, suživota i otvorenosti, kao što i treba biti u čitavoj BiH", naglasio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Policija RS nema nijednu informaciju koja bi ukazivala na to da postoji opasnost od potencijalnog narušavanja bezbjednosti ovog skupa, niti je prethodnih mjeseci šta ukazivalo na to.

Gradske vlasti u Banjaluci u ovom danu vide turističku važnost zbog broja posjeta, noćenja i utisaka koje će posjetioci ponijeti iz grada na Vrbasu. U krugu kompleksa Ferhadije upriličene su izložbe fotografija i umjetnina, a otvorena je i suvenirnica sa autentičnim ljepotama Banjaluke. Prethodnih dana je organizovan niz kulturno-umjetničkih događaja na ovu temu.

Izuzmu li se pojedinačni incidenti i vandalizam, koji su s prvim godinama obnove ometali tokove gradnje, prethodnih 15 godina u obnovi Ferhadije učestvovali su svi. Najviše vjernici i Islamska zajednica BiH, kao i Turska, SAD, Velika Britanija, Katar, Njemačka, a višemilionska sredstva uložili su i  Vijeće ministara BiH i Vlada RS.

"Za mene je ovo jedan od najradosnijih trenutaka, a mislim i za sve druge vjernike i sve ljude koji nisu islamske vjeroispovijesti", prokomentarisala je u petak Aldina Huskić.

Jedna je među brojnim vjernicima koji su već u petak klanjali džuma-namaz u Ferhadiji, uz ozvučen ezan u centru Banjaluke, odnosno učenje Edhema ef. Čamdžića, bivšeg muftije banjalučkog, koji je imao veliku ulogu u obnovi u prethodnih 14 godina.

"Prije svega, dobrodošlica i zahvalnost duguje se medijima i novinarima koji su godinama s interesovanjem pitali za obnovu i pratili njen tok. Jedrila je i dobila ruho. Bio sam optimista i evo vidite u nizu sve vjerske objekte, svih naroda. Ne sukobljavaju se crkva i džamija, već umovi pomračeni", naglasio je ef. Čamdžić.

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, istakao je da ova svečanost ima izuzetno značenje za mir, suživot i toleranciju u ovom regionu, ali i šire.

Ovo je, potcrtao je on, poseban trenutak, ne samo za Banjaluku, nego i za čovječanstvo.

Ferhadija je do temelja minirana u maju 1993. godine i fragmenti najznačajnijeg objekta islamske arhitekture 16. vijeka organizovano su tada odvoženi na obližnje deponije.

Godine 2001, vandali su spriječili postavljanje kamena temeljca i tom prilikom ubijen je vjernik Murat Badić, ali je nedugo kasnije počela ponovna izgradnja Ferhadije, jednog od simbola grada na Vrbasu.

Program svečanosti

Svečanost počinje ove subote u 10.30. Nakon muzičkog dijela programa, odnosno interpretacije islamske duhovne muzike, prvi će se obratiti u svojstvu domaćina Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, zatim Milorad Dodik, predsjednik RS, Ahmet Davutoglu, premijer Turske u ostavci, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, te slijede govori predstavnika SPC, Katoličke crkve, Jevrejske zajednice, Huseina ef. Kavazovića, reis-ul-uleme IZ BiH, njegovog prethodnika Mustafe ef. Cerića, kao i muftije Turskog Mehemeta Gormeza. * 

Veliki događaj

Na ceremoniji otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, pored velikog broja gostiju, prisustvovaće i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, delegaciju Vlade RS predvodiće Željka Cvijanović, premijer RS, a u delegaciji Narodne skupštine RS su potpredsjednici Senad Bratić i Željka Stojičić, te narodni poslanik Ilija Stevančević.

Predviđen je niz odvojenih zvaničnih susreta među gostima svečanosti, odnosno u svojstvu funkcija koje obavljaju.

Za ovaj događaj akreditovano je više od dvije stotine novinara iz BiH, regiona i Evrope.

© Nes Radio

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije