BiH

Otvoren auto-put "9. januar” (FOTO)

Otvoren auto-put "9. januar” (FOTO)
Otvoren auto-put "9. januar” (FOTO)
Uroš Vukić, Foto A.Čavić

BANJALUKA - Predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorili su danas novoizgrađenu dionicu auto-puta "9. januar", na pravcu između Prnjavora i Doboja.

Svečano otvaranje dionice Doboj-Prnjavor auto-puta "9. januar" Banjaluka - Doboj održano je na petlji "Prnjavor".

Otvaranju auto-puta prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Željka Cvijanović, ministri iz Vlada RS i Srbije i druge ličnosti iz javnog i političkog života.

Dodik je rekao da je gradnjom auto-puta RS pokazala da zna realizovati velike projekte.

“Sada ćemo se brže kretati. Dokazali smo da smo sposobni. Mi želimo da se razvijamo i da ostanemo”, rekao je Dodik koji je narodu Srpske čestitao na pobjedi.

“Auto-put je nada i integracija. Naša želja je da povežemo RS sa Srbijom, koja nam u svemu pomaže. Mi želimo da povežemo komunikacije sa svima. Auto-put će nas povezivati”, naglasio je Dodik koji je poručio da se političari cijene po onome što su uradili i ostavili iza sebe.

“Nek živi RS i  Srbija i narodi koji žive u njima”, naglasio je predsjednik RS.

Vučić je rekao da se gradnjom auto-puta daje pretpostavka da mladi ostanu. “Naša je obaveza da se povezujemo i da obezbeđujemo uslove za naš narod kako bi ostao i opstao na svojim ognjištima”, poručio je Vučić.

Naglasio je da auto-put znači bolju putnu vezu koja je preduslov da dođu strani investitori.

“Svaki strani investitor kada vidi da ima auto-put ima razlog da ulaže. Mi ćemo dati sve od sebe da RS, koju toliko volimo, povezujemo sa Srbijom. Sve to govori da želimo da gradimo, a ne da rušimo. Auto-putevi se ne prave da idu tenkovi. Mir i stabilnosti potrebni su više nego ikada”, poručio je srpski premijer.

Naglasio je da treba da brojimo radna mjesta, kilometre auto-puteva, a ne da prebrojavamo vojnike.

“Ako Srbija imaj jak napredak osetiće ga i narod u RS. Ni jednog sekunda nemojte da posumnjate u našu ljubav i odanost prema RS i narodu koji živi u RS. Živela RS i Srbija”, rekao je Vučić.

Čubrilović,  koji je u vrijeme kada je počela gradnja auto-puta bio ministar saobraćaja RS, rekao je da gradnjom auto-puteva uspješno gradimo Srpsku za dobrobit njenih građana.

“Stabilna i izgrađena RS garantuje opstanak srpskog naroda na lijevoj strani Drine. Završetkom auto-puta Banjaluka - Doboj učvrstićemo naše veze sa Srbijom i drugim državama. Učvrstićemo i vezu i sa Sarajevom, nadam se na obostrano zadovoljstvo. Gradimo auto-puteve i mostove i učvršćujmo saradnju sa svima”, poručio je Čubrilović.

Cvijanović je rekla da je auto-put jedan od strateških projekata Vlade koji se realizuje u okviru šireg programa razvoja i unapređenja saobraćajne infrastrukture u Srpskoj.

"Cilj Vlade je da kroz razvoj i unapređenje saobraćajne infrastrukture poboljšamo komunikaciju između različitih dijelova Srpske, a kroz to i naše razvojne šanse, jer se danas ne može govoriti o razvoju privrede, niti o razvoju turizma, kao ni o ukupnom razvoju bez postojanja odgovarajuće putne infrastrukture, odnosno modernih saobraćajnica", rekla je Cvijanovićeva.

Ugovor o projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Banjaluka - Doboj, na pravcu između Doboja i Prnjavora, potpisan je 24. avgusta 2012. godine sa izvođačem radova, konzorcijumom sačinjenim od firmi "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje. Ovaj konzorcijum dostavio je najnižu tehnički prihvatljivu ponudu na javni poziv za projektovanje i izgradnju dionice auto-puta Banjaluka - Doboj, na pravcu od Doboja do Prnjavora.

Pripremni radovi na terenu počeli su u kasnu jesen 2012. godine, a od proljeća 2013. godine radilo se punom parom na probijanju trase, izgradnji nasipa, regulaciji vodotoka, kao i na pripremi za izgradnju prvih objekata. Na dionici od Prnjavora do Doboja izgrađen je veliki broj objekata, odnosno velikih i malih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, propusta, te jedan umjetni tunel. Među najvećim objektima su mostovi preko rijeka Bosne i Ukrine.

Najveći i najznačajniji objekat na ovoj dionici je most preko rijeke Bosne, u mjestu Kladari kod Doboja. Riječ je o dvojnoj građevini, na samom završetku navedene dionice auto-puta, neposredno ispred petlje "Doboj", koji prelazi magistaralni put i rijeku Bosnu u ukupnoj dužini 412 metara. Drugi veliki objekat na ovoj dionici je most Ukrina, dužine 92 metra, projektovan kao dvojna građevina koja omogućava prelaz preko rijeke Ukrine, a čiji su glavni nosači projektovani kao prenapregnuti montažni nosači za raspone od 16 i 20 metara.

Treći značajan objekat na ovoj dionici je umjetni tunel Slatinici, dugačak 80,5 metara. Izgradnja pomenute dionice planirana je za jesen 2015. godine, ali zbog izuzetno loših vremenskih uslova i katastrofalnih poplava, koje su obilježile gotovo cijelu 2014. godinu, rok je pomjeren za nekoliko mjeseci. Građevinski radovi okončani su krajem jula 2016. godine, a tokom avgusta izvođač radova posvetio se preostalim radovima na uređenju i čišćenju bankina i kosina, postavljanju zvučnih barijera i signalizacije, odbojnih ograda i ostalim povezanim radovima.

Istovremeno, nadležna komisija za tehnički prijem sprovela je tehnički pregled na objektu i dokumentaciji.

Izvođač radova na ovoj dionici, angažovao je blizu 700 radnika, kao i dvadesetak podizvođača, sa njihovih 230 radnika, tako da se može zaključiti da je realizacija projekta izgradnje auto-puta Banjaluka - Doboj, dionice od Prnjavora do Doboja obezbijedila posao za više od 900 radnika. Izgradnja pomenute dionice finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 185 miliona evra.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS naveli su da je zahvaljujući novim 36,6 kilometara auto-puta, čija je izgradnja uspješno privedena kraju ovog ljeta, mreža auto-puteva u Srpskoj broji nešto više od 70 kilometara.

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije