BiH

Otvorena obnovljena Hadži Omerova džamija

BANJALUKA - U banjalučkom naselju Dolac juče je u prisustvu većeg broja građana otvorena obnovljena Hadži Omerova džamija, koja je srušena 1993. godine.

`Džamija je opstajala ovdje blizu 400 godina i slala poruke mira, tolerancije, vjere i dijaloga. Odolijevala je svim olujama i burama koje su se sručivale na nju, da bi je u jednom momentu neki vandali uništili, ali su je pošteni, humani i plemeniti ljudi opet izgradili`, kazao je muftija banjalučki Edhem Čamdžić.

Istakao je da je džamija obnovljena zahvaljujući džematlijama i Banjalučanima iz dijaspore. Čamdžić je dodao da obnovljena džamija šalje poruku vjere, mira i tolerancije svim narodima koji žive u BiH.

`Nikakva teroristička organizacija nam nije slala pare, niti bi ih od njih primili. Izgradile su je džematlije, a ne teroristi. U Banjaluci su uvijek bile zajedno crkve, sinagoge i džamije i tako treba biti danas i ubuduće. Mi smo osuđeni da živimo zajedno i to je naša potreba`, istakao je Čamdžić.

Hadži Kasim Mujčić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, istakao je da je ovo sedma džamija u Banjaluci koja je u potpunosti obnovljena.

Fuad Balić, predsjednik `Preporoda` u Banjaluci, predao je juče muftiji sliku bosanskog slikara Alije Sarača za njegov medžlis. Na slici se nalazi ibrik kao simbol bošnjačke kulture. Balić je istakao da nema puno zapisa o Hadži Omerovoj džamiji u Banjaluci, ali da se ona spominje u starim austrougarskim dokumentima i kartama iz 1737. godine.

`U svaki vjerski objekat čovjek ide da bi se molio za svoju budućnost, mir i pomirenje. Vjernik, bez obzira kojoj vjeri pripada, je u stvari graditelj mira`, kazao je Džordž Blejs, šef OSCE-a u Banjaluci prilikom otvorenja džamije.

Otvorenju džamije prisustvovao je i Hadži Rasim Kadrić, šef računovodstva Rijaseta Islamske zajednice u BiH, predsjednik Vijeća naroda RS Dževad Osmančević, te drugi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije