BiH

Njemački mediji: Otvorene prijetnje Islamske države Bosni i Hercegovini

Njemački mediji: Otvorene prijetnje Islamske države Bosni i Hercegovini
Njemački mediji: Otvorene prijetnje Islamske države Bosni i Hercegovini

BERLIN - BiH se ubraja u države koje se zvanično bore protiv terorizma. Ipak, upravo u toj državi Islamska države regrutuje veliki broj svojih boraca, prenose danas mediji na njemačkom jeziku.

Od svih država Balkana, rukopis ID-a je posebno vidljiv u BiH, prenosi portal Deutschlandfunk.

Ovaj portal svoj članak počinje opisom Enesa Omeragića koji je prije nekoliko dana ubio dvojicu vojnika u Sarajevu, a potom izvršio samoubistvo.

"On je koristio droge i bio je već kažnjavan. Osim toga, imao je kontakt sa radikalnim islamistima, navode istražitelji. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić navodi da su u njegovom stanu pronađene bilješke u kojima hvali ID, te da je, prema svemu sudeći, bio radikalizovana osoba.

Omeragićeva biografija je tipična za džihadiste Evrope, tvrdi ekspert za terorizam Vlado Azinović. Više od trećine njih su "božiji ratnici" postali nakon što su već imali kriminalnu prošlost.

"Neki od njih su osuđivani zbog teških delikata. ID svoju propagandu usmjerava upravo ka tim ljudima. Poruka glasi: nije važno kako si živio do sada, nego kako ćeš umrijeti. ID im, dakle, pruža mogućnost da okaju grijehe, ako se bore u Siriji ili Iraku", navodi Azinović.

Oko 200 državljana BiH slijedilo je taj poziv, prenosi Deutschlandfunk.

List Tageszeitung piše kako je prije samo nekoliko dana jedan internet portal blizak ID-u objavio direktne prijetnje najavljujući napade u BiH. I dok su mnogi građani šokirani zbivanjima u BiH, poglavar Islamske vjerske zajednice poziva na borbu protiv terorizma, prenosi ovaj list:

"Postavlja se veliko pitanje kako će ta država koja je podijeljena administrativno i politički moći da odgovori na izazove koje nosi terorizam. Na meti nedavnih napada se našla upravo vojska koja, uključujući i državnu policijsku službu SIPA, predstavlja jedinu zajedničku državnu instituciju koja funkcioniše. U vojsci se nalaze pripadnici svih naroda BiH. Ipak, zavađene političke stranke su se barem donekle zbližile zbog opasnosti od terorizma. Sada se razmišlja o tome da se stvore zakonske pretpostavke za proglašenje vanrednog stanja, u slučaju da to bude potrebno. Postalo je jasno da napadi terorista predstavljaju prijetnju za sve. Čak i za muslimane BiH koji su u očima islamista nevjernici i izdajnici", piše Tageszeitung.

(NN/DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije