Otvoreno žensko zatvorsko odjeljenje

Srna - 23.05.2012 15:52

SARAJEVO - Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso otvorili su danas u Istočnom Sarajevu novi objekat Odjeljenja za izvršenje kazne zatvora za žene u Kazneno-popravnom zavodu "Kula", čija je izgradnja koštala 220.000 KM.

"Današnjim svečanim otvaranjem ženskog odjeljenja u KPZ 'Kula' završena je prva faza realizacije projekta Vlade Republike Srpske i Ministarstva pravde na renoviranju ustanova za izvršenje krivičnih sankcija u Republici Srpskoj", rekao je Selman novinarima.

Prema njegovm riječima, menadžment i uprava KPZ "Kula" zaslužuju najviše pohvale za energiju, stručnost i kreativnost u realizaciji ovog projekta, jer su uveli novi trend u upravljanju zatvorskim kapacitetima u Srpskoj.

Selman je istako i činjenicu da su privredne jedinice zatvora u Kuli i Foči dale veliki doprinos u izgradnji i opremanju ovog ženskog odjeljenja u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske u okviru kompletnog projekta do sada uložila više od 12 miliona KM.

Selman je podsjetio da je Ministarstvo pravde Republike Srpske obezbijedilo uslove i za kvalitenije zbrinjavanje osuđenih lica u domenu maloljetničke delinkvencije.

"Smatramo da smo na ovaj način izdržavanje zatvorskih kazni u Srpskoj podigli na viši humaniji nivo, usklađen sa evropskim standardima", konstatovao je Selman.

Prema njegovim riječima, druga faza ovog projekta odnosi se na završetak i izgradnju KPZ u Bijeljini.

Direktor KPZ "Kula" Vukašin Crnjak rekao je novinarima da je u ovom slučaju riječ o novitetu u izvršenju krivičnih sankcija u Republici Srpskoj, BiH, ali i u okruženju.

"Ovaj objekat je u arhitektonskom i u enterijernom smislu apsolutno prilagođen potrebama žena koje se nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni, uključujući i trudnice, porodilje i majke sa djecom do jedne godine, pa čak i za one koje su zavisne od psiho-aktivnih supstanci", naveo je Crnjak.

On je potvrdio da je u Srpskoj evidentan porast žena koje čine krivična djela.

"Prije pet godina imali smo prosjek od oko 10 žena godišnje koje ovdje izdržavaju zatvorsku kaznu, a danas se taj broj udvostručio", precizirao je Crnjak.

Kapacitet novootvorenog ženskog odjeljenja u KPZ Kula je 25 lica, a trenutno kaznu izdržava 17 osuđenica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Reforme i borba protiv korupcije od istog značaja

  28.04.2015 17:48 - Srna

  SARAJEVO - Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland rekao je da su ekonomske reforme, borba protiv korupcije i prekograničnog kriminala i ustavne reforme od istog značaja kao tri razvojna pravca zacrtrana evropskom inicijativom i zajedničkom izjavom Predsjedništva BiH.

 • Sutra Dan žalosti i u FBiH

  28.04.2015 17:41 - N.N.

  SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku da se srijeda, 29. april, proglasi Danom žalosti.

 • Dodik razgovara sa predstavnicima RS u zajedničkim institucijama

  28.04.2015 17:30 - Srna

  BANJALUKA - U Banjaluci je počeo sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH.

 • Markoviću skraćena kazna

  28.04.2015 17:16 - Srna

  SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Miodraga Markovića na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Doboja.

 • Prihvaćen okvirni sporazum o aranžmanima u okviru IPA dva

  28.04.2015 17:15 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedništvo BiH prihvatilo je danas Okvirni sporazum između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za provođenje finansijske pomoći EU u okviru IPA dva.

 • Evropa osudila napad u Zvorniku

  28.04.2015 17:00 - Srna

  SARAJEVO - Evropska unija /EU/ i zemlje članice osudile su zločinački napad u policijskoj stanici u Zvorniku, u kojem je poginuo policajac Dragan Đurić, a ranjeni Željko Gajić i Stevo Milovanović, te pozvale vlasti u BiH da sarađuju da bi spriječili slične incidente.

 • Osuda terorističkog napada u Zvorniku

  28.04.2015 16:47 - Srna

  SARAJEVO - Članovi Predsjedništva BiH i generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland najoštrije su osudili teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku i pozvali na mir i suzdržanost od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle dovesti do međuetničkih ili međureligijskih provokacija.

 • Ukazano na značaj reformi

  28.04.2015 15:43 - Srna

  SARAJEVO - Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ukazali su na značaj reformi koje u tom entitetu i BiH treba provesti, prije svega onih od kojih zavisi ekonomski napredak.

 • Tegeltija: Krajnji cilj upaređenje stabilnosti

  28.04.2015 15:40 - Srna

  BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima Misije međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ o mogućem novom aranžmanu sa ovom finansijskom institucijom i upoznao ih o reformama koje Vlada Srpske već provodi u skladu sa Ekonomskom politikom za 2015. godinu.

 • Mladi srpskih partija osudili napad na policiju

  28.04.2015 15:37 - Srna

  ZVORNIK - Mladi srpskih političkih partija, SNSD-a, SDS-a, DNS-a i SP-a, najoštrije su danas osudili teroristički napad na policijsku stanicu Zvornik u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Stevo Milovanović i Željko Gajić, navodeći da ovo nedjelo predstavlja udar na Republiku Srpsku i njene institucije.

 • Utvrditi okolnosti terorističkog napada u Zvorniku

  28.04.2015 15:30 - Srna

  SARAJEVO - Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH najoštrije je osudio teroristički napad u Zvorniku i zahtijeva od agencija za provođenje zakona da što prije utvrde okolnosti pod kojim se taj gnusni događaj desio.

 • Čampara: Suzdržati se od teških riječi

  28.04.2015 15:19 - N.N, Foto Klix

  SARAJEVO - Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara osudio je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku te izrazio saučešće porodici ubijenog policajca Dragana Đurića.

 • Sutra dan žalosti u RS

  28.04.2015 15:17 - Srna

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj sutra će biti dan žalosti povodom terorističkog napada u policijskoj stanici u Zvorniku, u kojem je život izgubio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Dragan Đurić, odlučila je Vlada Srpske na telefonskoj sjednici.

 • Nastaviti pozitivan proces na EU putu

  28.04.2015 15:12 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ambasador Španije u BiH Marija Aurora Mehija Eraskin konstatovali su danas da je neophodno nastaviti pozitivan proces na putu evropskih integracija BiH.

 • Crnadak - Jagland: Sve spremno za predsjedavanje Savjetom Evrope

  28.04.2015 15:05 - Srna

  SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i generalni sekretar Savjeta Evrope Tornbjorn Jagland konstatovali su danas u Sarajevu da je sve spremno za predsjedavanje BiH Savjetom Evrope od 19. maja.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.