BiH

Ove godine optužnice za ratne zločine protiv više od 100 lica

Ove godine optužnice za ratne zločine protiv više od 100 lica
Ove godine optužnice za ratne zločine protiv više od 100 lica

SARAJEVO - U Tužilaštvu BiH očekuju da će ove godine biti podignute optužnice protiv više od 100 lica osumnjičenih za ratne zločine, što je oko 25 odsto od ukupno 400 optuženih u proteklih 10 godina, istaknuto je na Okruglom stolu o približavanju rada Tužilaštva BiH i Suda BiH lokalnim zajednicama koji je održan u Bihaću.

Na skupu je istaknuto da ovaj podatak dovoljno govori o ubrzanju dinamike i efikasnosti u radu na predmetima ratnih zločina, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Rukovodilac Odjeljenja za odnose s javnošću Tužilaštva BiH Boris Grubešić govorio je o istoriji, nastanku i unutrašnjoj organizaciji ove institucije, rezultatima uopšte koje je ostvarilo Tužilaštvo BiH, te rezultatima u ovoj godini, koji se smatraju najboljim u istoriji ove institucije.

U lokalnim zajednicama, koje su veoma zainteresovane za uspostavljanje vladavine prava, ovi susreti se realizuju kako bi se građanima u svim krajevima BiH predstavile informacije koje su bitne radi boljeg razumijevanja rada pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona.

Učesnicima ovog skupa prezentovana je složenost rada na predmetima ratnih zločina, kao i predmetima organizovanog kriminala, te potreba saradnje lokalne zajednice sa pravosudnim institucijama.

U radu Okruglog stola učestvovali su predstavnici udruženja žrtava ratnih zločina, lokalnih institucija vlasti, kao i nevladinih organizacija i medija sa područja Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Kulen Vakufa, Bosanskog Petrovca i drugih mjesta.

Aktivnosti u lokalnim zajednicama provode se u okviru projekta koji implementira Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj uz podršku Ambasade SAD u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije