BiH

Ozvaničena izborna trka

Ozvaničena  izborna trka
Ozvaničena izborna trka

SARAJEVO, BANJALUKA - Predstavljajući programe, stranačke slogane i poručujući biračima da su upravo one najbolje, političke stranke u BiH danas su zvanično počele izbornu kampanju i borbu za glasove.

Kampanja koja je zvanično počela danas, a u praksi znatno ranije, trajaće do 11. oktobra. Dok su vladajuće stranke u RS i FBiH ubijeđene u još jedan četvorogišnji mandat i pobjedu njihovih kandidata, u opozicionim partijama tvrde da je došlo vrijeme za promjene.

REPUBLIKA SRPSKA: Cilj SNSD-a na narednim izborima je drugi mandat Milorada Dodika kao predsjednika RS, Željka Cvijanović u Predsjedništvu BiH i stabilna skupštinska većina na svim nivoima sa koalicionim partnerima. Ovim porukama SNSD je počeo predizbornu kampanju u Banjaluci, simbolično zalijepivši prve predizborne plakate na platou ispred Palate Republike. Dodik je pred okupljenim građanima, članovima stranke i simpatizerima rekao da SNSD u izbornu kampanju kreće čistog obraza pred narodom.

"Izlazimo sa projektima koje smo postigli i sa željom da uradimo još više. RS kroz izbore mora da prođe mirno i da dobije fer i poštene izbore. Mi iz SNSD-a vjerujemo u izbornu pobjedu i vjerujemo u pobjedu RS", rekao je on.

Cvijanovićeva je rekla da su rađeni projekti proteklih godina najbolja referenca, a da početak predizborne kampanje samo formalno znači da će se predstavnici SNSD-a više kretati i objašnjavati narodu šta je urađeno i šta još treba uraditi. Ubijeđena je u pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Igor Radojičić, nosilac liste SNSD-a za Narodu skupštinu RS u 3. izbornoj jedinici, poručio je da Dodikova pobjeda znači da će RS prvi put u istoriji dobiti drugi predsjednički mandat.

Sa druge strane, najveća opoziciona partija u RS SDS predstavljajući slogan "Promjene odmah - da živimo normalno", započela je izbornu kampanju, za koju kažu da će sigurno rezultirati pobjedom.

"Ovo više nije normalno društvo. Ovdje nismo svi jednaki ni pred zakonom ni u drugim oblastima. Djeca jednih mogu sve, a djeca drugih ništa", rekao je Mladen Bosić, lider ove stranke u hotelu "Bosna" u Banjaluci.

On je dodao da SDS nema nikakav razlog da bude nervozan u ovoj kampanji, naglašavajući da je ubijeđen u pobjedu Ognjena Tadića za predsjednika RS i Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Lider DNS-a Marko Pavić rekao je da je cilj ove stranke da nakon oktobarskih izbora bude nezaobilazan faktor u formiranju vlasti u RS i BiH.

"DNS ne interesuje ništa drugo nego volja birača i želimo da se stvarna volja birača prenese u institucije", naglasio je Pavić.

Ova stranka kampanju je započela iz Banjaluke, simboličnim lijepljenjem prvog plakata, gdje je Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik DNS-a, rekao da očekuje fer političku borbu i veću podršku građana.

Što se tiče Stranke pravedne politike (SPP), njihov lider Dragomir Jovičić rekao je da ova stranka želi da uspostavi potpuno novi pobrazac ponašanja i da mijenja kadrovsku politiku, a zatim da uvede odgovornost za rad političara.

"U kampanju ulazimo kao nova partija, koja je razvila infrastrukturu u cijeloj RS, a počinjemo je ispred pozorišta kao institucije za kulturu, jer hoćemo da poručimo da želimo kulturu dijaloga u ovoj političkoj borbi", kazao je on.

Dijeljenjem članskih karata novim pristalicama, kampanju iz Banjaluke započela je i Socijalistička partija, čiji je lider Petar Đokić rekao da će ova stranka nastaviti političku borbu da učini život u RS boljim i sigurnijim.

Kampanju sa banjalučkog Trga Krajine započeo je i PDP, gdje je Igor Crnadak, nosilac liste koalicije PDP-NDP za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dijelio propagantni materijal i razgovarao sa zainteresovanim građanima predstavljajući im program ove stranke.

FEDERACIJA BiH: Svoje politike, izborne platforme i ciljeve predstavile su i stranke iz FBiH koje su takođe ubijeđene u pobjedu njihovih kandidata.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, rekao je da je uvjeren u pobjedu Bakira Hadžiomerovića, njihovog kandidata za člana Predsjedništva BiH, savjetujući političkim protivnicima da ne daju nemoguća obećanja.

"Poslije ovih izbora slijedi veliki dogovor o BiH pod patronatom Međunarodne zajednice. To nije Dejton 2 već Evropa 1, transformacija naše zemlje na putu ka EU", kazao je Lagumdžija.

U sjedištu SDP-a, prisutnima se obratio i Hadžiomerović govoreći im da je siguran da su došli u pobjednički štab.

Na početku kampanje, Stranka demokratske akcije saopštila je da njihova izborna platforma daje odgovor na sveopšte nazadovanje BiH u protekle četiri godine. Kako tvrde iz ove stranke, nakon prošlih izbora, na kojima nisu bili pobjednička stranka, uslijedile su četiri najgore poslijeratne godine

"SDA ostaje trajno opredijeljena za suverenu i cjelovitu BiH, pravnu i demokratsku državu ravnopravnih naroda", navodi se u saopštenju.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, na svečanosti u Mostaru ponovio je da podjela tog grada na dvoje znači podjelu BiH na troje i da oni koji maštaju o trećem entitetu ili muslimanskoj državici, neće ostvariti svoje snove.

"Sada se biju bitke u stvaranju novih vrijednosti, pravljenju kompromisa i postizanju rješenja koja će od BiH napraviti bolju državu za sve. Ova država će ići naprijed! A koalicija SDA-SDP u oktobru ce sići s vlasti", zaključio je on.

Riječima "naša kampanja je originalna, a program pobjednički", predsjednik NS Radom za boljitak Mladen Ivanković otvorio je u petak u Tuzli zvaničnu kampanju. O programu i ciljevima Ivanković nije previše govorio, ali se dotakao svog hapšenja u srijedu, a potom i puštanja na slobodu.

Strateške pravce izborne kampanje juče je predstavio i HDZ BiH, čiji je lider Dragan Čović, kao kandidat Hrvatskog narodnog sabora za člana Predsjedništva BiH, rekao da će osvojiti oko 70 odsto hrvatskih glasova.

"Pozivam sve da se okupe oko ideje HNS-a. To je hrvatski odgovor, naš projekt kako zaštititi hrvatski narod u BiH", rekao je Čović.

Na početku kampanje HDZ BiH i HNS govorio je i Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ Hrvatske, ističući da nijedan Hrvat ne može biti miran gdje god živio ako Hrvati u BiH nisu ravnopravni.

"Mostar i Hercegovina su nam od iznimne važnosti i zato danas iz Mostara počinjemo izbornu kampanju", kazao je predsjednik SPP-a i kandidat Koalicije "Zajedno za promjene" za člana Predsjedništva Živko Budimir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije