BiH

"PIC u funkciji bošnjačke politike"

"PIC u funkciji bošnjačke politike"
"PIC u funkciji bošnjačke politike"

"Nije prvi put da je PIC u funkciji bošnjačke politike, i ne pamtim da je ikada definisao bilo kakve stavove koji su bili nepristrasni i dobri za sve u BiH", rekla je premijerka Srpske Željka Cvijanović reagujući na izjavu ambasadora Upravnog odbora PIC-a o referendumu o Danu Republike.

"Na isti način je funkcionisao i visoki predstavnik donoseći godinama odluke unaprijed naručene od strane političkog Sarajeva, uglavnom kratkovidne i štetne po unutrašnje odnose u BiH. Zato se s pravom može reći da su visoki predstavnik i PIC, ako ne više, onda barem podjednako krivi kao i domaći političari za neuspjeh i deficite koje pokazuje BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka je dodala da "nakon njihovih katastrofalnih poteza i eksperimentisanja sa BiH, neizbalansiranog i neobjektivnog odnosa i zatvaranja očiju pred realnoću, danas kao rezultat imamo BiH sa mnogo manje unutrašnje kohezije, a mnogo više bezbjednosnih rizika".

"Oni su ti koji godinama krše i lome demokratiju u BiH i veoma često onemogućavaju istu tu BiH da počne da diše koristeći oba plućna krila. Oni zajedno sa političkim Sarajevom prekrajaju ustavnu strukturu BiH, po pravilu na štetu Republike Srpske. Apsurdno zvuči kad PIC podsjeća na obavezu izvršavanja obaveza Ustavnog suda BiH u zemlji u kojoj je preko 90 takvih odluka ostalo neizvršeno, mahom u kantonima i Federaciji BiH, a da se oni zbog toga nisu ni jednom počešali po glavi", rekla je premijerka Srpske.

Reagujući na izjavu ambasadora Savjeta za sprovođenje mira u BiH, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Dušanka Majkić je rekla da svaka od izjava PIC-a liči jedna na drugu, te da se od sjednice "nije ni moglo očekivati ništa posebno".

"Iz ovog sada jasno proizilazi da će Republika Srpska završiti svoje aktivnosti oko referenduma. Referendum će se održati. Svi nas pozivaju da se referendum ne održi, a ne daju argument zašto ne bi trebalo da se održi. Ta dvoličnost stranih diplomata koji se ponašaju kao da su u svojoj kući, a treniraju strogoću u BiH zaista postaje besmislena", naglasila je Majkićeva.

 

 

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije