BiH

PIK upozorava Narodnu skupštinu RS zbog zakona o katastru

PIK upozorava Narodnu skupštinu RS zbog zakona o katastru
PIK upozorava Narodnu skupštinu RS zbog zakona o katastru

BANJALUKA - Ambasadori zemalja članica Savjeta za provođenje mira u BiH (PIK), osim Rusije, upozorili su Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS) da bi usvajanje zakona o katastru RS imalo značajne implikacije u odnosu na vlasništvo nad imovinom u RS.

 "Želimo ponoviti da se bez obzira na predložene zakone nalogom visokog predstavnika od 5. januara zabranjuje sva promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH", navodi se u pismu upućenom predsjedniku i šefovima poslaničkih klubova parlamenta RS.

PIK navodi da se ova zabrana primjenjuje i na Upravu za geodetske i imovinskopravne odnose RS.

"Smatramo da je važno da budete u potpunosti svjesni ove činjenice i prije nego što počnete razmatrati predložene zakone", navedeno je u pismu.

Ambasadore PIK-a zabrinjavaju i nedavne izjave zvaničnika RS o tome da će nastojati da primjenjuju zakone bez obzira na visokog predstavnika. Oni su ponovo poručili da se pitanje državne imovine mora riješiti konsenzusom u BiH.

Prijedlog zakona o katastru Republike Srpske , kojeg bi Narodna skupština RS u utorak  trebalo da razmatra po hitnom postupku, predviđa koncept koji će omogućiti Srpskoj da na najefikasniji način uspostavi ažurnu evidenciju nepokretnosti i prava na njima.

Taj koncept značio bi ponovno uspostavljanje jedinstvene evidencije katastra i gruntovnice koja bi bila u nadležnosti izvršne vlasti, a ne, kao što je sada slučaj, da je katastar u nadležnosti Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, a gruntovnice u nadležnosti sudske vlasti.          

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da Srpska Prijedlogom zakona o katastru želi da uspostavi jedinstvenu evidenciju koju predlažu mnogi stručnjaci i koja je u skladu sa evropskim direktivama.

"Upravo na taj način sve zemlje do 2015. godine treba da usklade svoje sisteme evidencije", rekao je Dodik u ponedeljak naveče novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a.

On je dodao da je Prijedlog zakona o katastru pred Narodnom skupštinom RS i da će se, nakon diskusija, vidjeti na koji način će se poslanici odnositi prema tom pitanju.

"Važno je da je nadležnost RS za evidenciju katastra nesumnjiva", istakao je Dodik.

Predsjednik Dodik ocijenio je da se sada radi o jednom promašenom konceptu zemljišne evidencije, koji je rađen u okviru katastra i gruntovnice u okviru sudova, koji su izazvali mnogo organizacionih problema.

"Naravno da tu postoje neki koji imaju različite interese i spekulacije. Ovako kako je do sada, putem suda, gurao GTZ, koji je više pod uticajem OHR-a nego domaćih institucija vlasti, uspostavljen je jedan softver koji zemljišnu evidenciju centralizuje u okviru određenih mjesta na nivou BiH, da bi se pojavili za nekoliko godina i rekli da je to gotova stvar i da treba da bude u nadležnosti BiH", kaže Dodik.

Dodik je naveo da se iz tog razloga predlaže zakon i da će sve ono što u njemu ne bude dobro, u slučaju da bude usvojen, biti podložno promjenama.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije