BiH

PS Savjeta Evrope usvojila Arnautov nacrt rezolucije o ljudskim pravima

PS Savjeta Evrope usvojila Arnautov nacrt rezolucije o ljudskim pravima
Foto: Ilustracija | PS Savjeta Evrope usvojila Arnautov nacrt rezolucije o ljudskim pravima

SARAJEVO - Komitet za ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojio je izvještaj i nacrt rezolucije o ljudskim pravima koje je u svojstvu izvjestioca predložio i predstavio poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Damir Arnaut.

Izvještaj i nacrt rezolucije "Omogućavanje boljeg praćenja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i neljudskog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja - pojačana uloga Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i nacionalnih parlamenata" trebalo bi da se nađu na dnevnom redu januarskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu, saopšteno je iz parlamenta BiH.

U rezoluciji se od zakonodavnih tijela zemalja koje još nisu dostavile imena svojih predstavnika u Evropskom komitetu za sprečavanje mučenja i neljudskog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja traži da apeluju na izvršnu vlast da to uradi bez odgađanja.

Mjesto koje BiH pripada u ovom komitetu upražnjeno je duže od godinu dana jer Ministarstvo inostranih poslova i Predsjedništvo BiH nisu sproveli proceduru imenovanja predstavnika, navodi se u saopštenju.

Komitet je usvojio i Arnautov prijedlog da od Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bude zatraženo zvanično obrazloženje zbog čega je odbio dati saglasnost za njegovo učešće u svojstvu eksperta tog komiteta na konferenciji u vezi sa reformom Evropskog suda za ljudska prava koja je u novembru održana u Danskoj, iako je trebalo da sve troškove tog putovanja snose Komitet i danska Vlada.

Osim Arnautovog prijedloga izvještaja, na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, održanoj juče u Parizu, razmatrano je još nekoliko prijedloga izvještaja i rezolucija iz određenih pravnih oblasti u vezi sa zaštitom ljudskih prava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije