BiH

Padaju tužbe protiv RS

Padaju tužbe protiv RS
Padaju tužbe protiv RS

BANJALUKA - Logoraši iz Federacije BiH koji su proteklih mjeseci i godina tužili RS tražeći naknadu nematerijalne štete sve više gube sporove, na ime kojih su dužni platiti sudske troškove od 3.000 do 10.000 KM.

"Sve više tužbi pada i sve manje je onih koji tuže RS. Neki koji su izgubili sporove u roku od 15 dana moraju da plate sudske troškove, koji nisu mali, pa sad neki njihovi narodni predstavnici dolaze i intervenišu, a neki čak tvrde kako bi izbjegli plaćanje troškova da nisu oni podnosili tužbe već neko umjesto njih", rekao je Slobodan Radulj, pravobranilac RS.

On ističe da sve više logoraša koji su pokrenuli sporove protiv RS tvrdi da su izmanipulisani i da s tužbama nemaju ništa, a čak je bilo slučajeva da pozive za sud dobijaju ljudi koji su poginuli 1994. ili 1995. godine.

"Sada traže od nas da odustanemo od sudskih troškova, što ni u kom slučaju nećemo uraditi, jer da su oni kojim slučajem dobili presude, sigurno ne bi odustali od naplate na teret RS. Neka sada od onih koji su ih nagovorili na tužbe traže da im plate troškove", naglasio je Radulj.

Da je sve više onih koji moraju plaćati hiljade KM sudskih troškova i da sudovi u RS sve više odbacuju tužbe, potvrdio je i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, koji naglašava da se radi samo o nastavku torture nad ljudima koji su prošli kroz logore.

"Tužbe sve više padaju. Sada smo pred Sudom BiH pokrenuli nekoliko sporova pa ćemo vidjeti. Obraćali smo se svim institucijama, što domaćim, što međunarodnim, da ukažemo na probleme s kojima se susrećemo", rekao je Mešković, dodajući da će na kraju vjerovatno sve završiti pred Sudom u Strazburu.

Na pitanje da li je tačno da je neko u ime logoraša i bez njihovog znanja u njihovo ime podnosio tužbe, Mešković kaže da nema takvih informacija i da su tužbe koje su oni podnosili sve bile uz saglasnost i potpis logoraša.

Inače, prema posljednjim podacima iz Izvještaja o radu Pravobranilaštva RS, ukupno je u radu bilo oko 2.300 tužbi za naknadu ratne nematerijalne štete koje su podnijeli logoraši i civilne žrtve rata iz FBiH, u kojima je RS tužena za više od 350 miliona KM.

Kako kaže Radulj, dosad je bilo nekoliko pokušaja da se postigne dogovor na nivou BiH da se na te tužbe stavi moratorijum, međutim do dogovora nikada nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije