BiH

Pandurević: Akcize neće proći u Parlamentu BiH

Pandurević: Akcize neće proći u Parlamentu BiH
Foto: Velibor Tripić | Pandurević: Akcize neće proći u Parlementu BiH

BANJALUKA – Aleksandra Pandurević, šef poslaničkog kluba SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, izjavila je danas u Banjaluci da će prema saznanjima koje ona ima propasti i ovaj pokušaj izglasavanja akciza u Parlamentu BiH.

"Na osnovu putarina RS je od 2009. do danas dobila milijardu, a 1,5 milijardi od akciza je otišlo u budžetsku potrošnju. Uz kreditna zaduženja izgrađeno je 97,8 kilometara autoputeva. Kada uradite kaluklacije, kako su se kreditno zaduživali, vidjećete da su autoputeve pravili od kredita ne čak ni od putarina", rekla je ona i pozvala Glavnu službu za reviziju da napravi reviziju učinka kako je trošen novac.

Dodala je da je prema analizama koje su obavljene kilometar autoputa u RS skuplji za 1,5 milion maraka od kilometra u FBiH.

Da podsjetimo, Savjet ministara BiH utvrdilo je u petak (24.11) zakon o povećanju akciza na naftu i naftne derivate po prijedlogu koji je utvrdio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO BiH).

Dragana Mektića (SDS), ministra bezbjednosti BiH, tada je rekao da su srpski ministri ponovo preglasani i da je svoj glas za akcize dao i Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH, koji je prije sjednice govorio da neće podržati zakon

Pandurevićeva je podržala i Sporazum iz Budimpešte, te istakla da je to dobar način da se grade autoputevi i dodala da je to dokaz da se može i bez akciza.

Naime, u Budimpešti je juče potpisan sporazum i ugovor u vezi sa izgradnjom auto-puta od Banjaluke do Novog Grada i rekonstrukcijom pruge od Banjaluke do granice sa Hrvatskom, čija je ukupna vrijednost oko 560 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije