BiH

Pandurević. Bolje bilo kakve izmjene zakona o OBA nego da nema zakonskog rješenja

Pandurević. Bolje bilo kakve izmjene zakona o OBA nego da nema zakonskog rješenja
Foto: Nedžad Uglješa | Pandurević. Bolje bilo kakve izmjene zakona o OBA nego da nema zakonskog rješenja
Srna

SARAJEVO - Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurevića smatra da je bolje da se donesu bilo kakve izmjene Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH nego situacija kada nema nikakvog zakonskog rješenja.

"Tokom današnje rasprave nisam čula nijednu riječ kritike na tekst zakona. Ustavni sud BiH je osporio odrebde zakona jer je OBA mogla primjenjivati mjere praćenja beskonačno. Ovim tekstom zakona to je ograničeno na maksimum do 48 mjeseci s tim da se mjera može ponavljati", rekla je Pandurevićeva novinarima.

Ona je napomenula da svi podaci koje prikupi OBA ne mogu biti i ne koriste se na sudu kao dokaz.

"OBA prati pojavu, poput radikalnih pokreta, terorizma, narkotina, organizovanog kriminala i, ukoliko dođe do određenih indicija da se neko sprema počiniti krivično djelo ili da ga je počinio, tada OBA, policijske agencije i Tužilaštvo BiH, pokreću istragu, a onda policijske agencije skupljaju dokaze", kaže Pandurevićeva.

Šef Kluba SDS-a pojašnjava da se informacije koje prikupi OBA radi raznih međunarodnih konvencija ne mogu niti su se ikada koristile na sudu kao dokazi.

Ona se osvrnula i na zamjerku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da je za 12 mjeseci moguće procijeniti da li će neko počiniti teroristički akt, ističući da su pojedini ljudi u BiH već 20 godina pripadnici radikalnih pokreta i da možda nikada neće počiniti teroristički akt.

"Takve ljude morate sve dok pripadaju tom miljeu držati pod prismotrom zbog bezbjednosnog aspekta, jer i najgore rješenje da imamo ono je bolje nego nikakvo. Ukoliko Ustavni sud BiH izbriše odredbe koje sada važe u zakonu, to znači da će svi potencijalni teroristi biti bez ikakvog nadzora, kao i dileri droge", rekla je Pandurevićeva.

Kada je riječ o parlamentarnom nadzoru nad radom OBA, Pandurevićeva smatra da to pitanje treba uputiti zamjeniku predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad OBA Bariši Čolaku, koji treba da sazove sjednicu tog tijela.

Ona je kao primjer navela da su se sjednice Ustavnopravne komisije redovno održavale godinu i po dana nakon što je Željko Komšić podnio ostavku na poziciju predsjedavajućeg.

Šef Kluba HDZ-a BiH u Parlamentarnsoj skupštini BiH Nikola Lovrinović smatra da je današnja rasprava o izmjenama zakona o OBA pokazala namjeru poslanika da se dođe do najboljeg rješenja.

"Izmjene Zakona o OBA došle su iz Savjeta ministara, ali su se pojavile određene dileme. Smatram da je ipak bolje da se do izmjena zakona dođe tako da se to uradi temeljito kako ne bi došli u priliku da ponovo bude predmet neke apelacije pred Ustavnim sudom", rekao je Lovrinović novinarima.

On smatra da Ustavni sud BiH ima različite mehanizme da "natjera" parlament da dođe do rješenja.

"Koje će mehanizme koristiti - ne znamo. Ne možemo prejudicirati šta će uraditi Ustavni sud, jer i on je dio vlasti ove zemlje. Smatram da će se na narednim sjednicama izbistriti slika oko oba zakona /Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o OBA i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH/", rekao je Lovrinović.

HDZ je, kako je naveo Lovrinović, bio protiv hitnog postupka jer želi na sveobuhvatan način da se dođe do rješenja, te da postoji mogućnost amandmanskog djelovanja kako bi se popravili predloženi zakonski tekstovi.

Predloženim zakonom sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH i njime se propisuje sadržaj pisanog zahtjeva u vezi sa tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlašćenje, te uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženje mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važenje naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Ustavni sud BiH prošle godine je prihvatio apelaciju Krišto i proglasio neustavnim tri odredbe Zakona o OBA.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Mirko

vidi pijanice za koju su svašta govorili muslimani a kad je počela pričati za njih postala im je najbolja žena. snašla se pijanica,majka joj bila u zatvoru a mala sada sa takvima puši im podrezane

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije