BiH

Pandurević: Imenovanje Stevanovića za direktora "Alumine" sukob interesa

Pandurević: Imenovanje Stevanovića za direktora "Alumine" sukob interesa
Pandurević: Imenovanje Stevanovića za direktora "Alumine" sukob interesa

ISTOČNO SARAJEVO - Potpredsjednik SDS-a Aleksandra Pandurević pozvala je ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića da zaštiti interese Fabrike glinice “Birač”, da ne dozvoli imenovanje načelnika Zvornika Zorana Stevanovića za direktora “Alumine” i da spriječi drugu lošu privatizaciju zvorničkog gitanta.

Na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu Pandurevićeva je navela da se u krugu zvorničke “Alumine” nalaze dva preduzeća koja su, prema pisanju medija, u Stevanovićevom djelimičnom vlasništu i imaju značajne ugovore sa “Aluminom”.

“Pozivamo `Aluminu` da kaže koliko godišnje ova dva preduzeća imaju ugovore sa njom”, rekla je Pandurevićeva i dodala da bi Stevanovićevo postavljanje na mjesto direktora bio direktan sukob interesa.

Prema njenim riječima, nedopustivo je da je uz Stevanovića drugi suvlasnik tih preduzeća član član Upravnog odbora “Alumine” i glavni inženjer za investicije Gordan Vuković.

Pandurevićeva smatra da je na djelu realizacija scenarija druge privatizacije “Alumine” koju su radnici opisali u pismu predstavnicima Republike Srpske još u februaru, a prema kojem bi vlasništvo nad “Aluminom” putem stečaja ili preuzimanja akcija na osnovu nepostojećih potraživanja litvanske Ukio banke trebalo da preuzme vlasnik preduzeća “Pavgord” iz Foče Gordan Pavlović.

Ona je dodala da je nedopustivo da “Birač” u pravnom sporu sa Ukio bankom zastupaju ljudi koji su dobijali pozamašna sredstva od Litvanaca, ranijih vlasnika ovog preduzeća, te naglasila da je to sukob interesa.

Pandurevićeva je rekla da “ne zna zašto bi SDS mijenjao svoje mišljenje za sedam dana” u vezi sa pozivom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika liderima političkih partija u Srpskoj na sastanak.

“Osim toga, /lider SDS-a Mladen/ Bosić nalazi se van zemlje”, rekla je Pandurevićeva na konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije