BiH

Pandurević: Komisija za izradu sporazuma za nas više ne postoji

Pandurević: Komisija za izradu sporazuma za nas više ne postoji
Foto: Arhivska fotografija | Pandurević: Komisija za izradu sporazuma za nas više ne postoji

BANJALUKA - Komisija za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u Republici Srpskoj za predstavnike Saveza za promjene /SzP/ više ne postoji, jer predstavnici vladajuće većine nisu dostavili svoje prijedloge, saopštili su danas članovi ove komisije iz SzP-a.

Kopredsjedavajuća ove komisije Aleksandra Pandurević /SDS/ rekla je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je SzP očekivao dogovor političkih subjekata do sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za sutra.

"Druga strana ne želi da razgovaramo i Komisija za nas više ne postoji", rekla je Pandurevićeva.

Ona tvrdi da nije bilo volje vladajuće većine da se Komisija ponovo sastane.

"Dogovor je bio da sačine prijedlog što do sada nije urađeno. Ne znamo da li prijedlog nije dostavljen, jer se članovi Komisije iz vladajuće većine međusobno nisu mogli da dogovore ili im je jedini cilj bio razvodnjavanje priče i skretanje pažnje opozicije sa sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske gdje će ponovo biti prekršen skupštinski Poslovnik o radu i Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske, jer će po hitnom postupku biti razmatran Prijedlog budžeta", dodala je Panudrevićeva.

Ona kaže da je SzP prepoznao određene probleme u Srpskoj i ponudio rješenja vladajućoj većini, koja to nije prihvatila jer, kao tvrdi, institucije Srpske želi da drži u funkciji uskih partijskih interesa.

Član Komisije iz PDP-a Perica Bundalo rekao je da je postojanje Komisije u ovom trenutku postalo besmisleno i da se u Narodnoj skupštini ponavljaju iste stvari, jer su dokumenti predloženi po hitnoj proceduri, među kojima i Prijedlog budžeta.

"U Narodnoj skupštini je ponovo prekršen Ustav, a mi o svemu ovome nećemo ćutati. Opozicija će sutra tražiti poštivanje zakona i Ustava, vidjećemo kakva ća biti reakcija vladajuće većine i onda donijeti odluku o postupanju u najvišoj zakonodavnoj instituciji u Srpskoj", naglasio je Bundalo.

Član Komisije iz NDP-a Vojislav Gligić kaže da je bio zagovornik dogovora, iako nije bio optimista.

"I sada mislim da je potrebno postići dogovor. Opozicija je predložila teme koje se odnose na Radio-televiziju Republike Srpske, Narodnu skupštinu i zajedničko djelovanje na nivou BiH. Nažalost, to nije prihavćeno od vladajuće većine i kada o ovome ne možemo postići dogovor, ne znam o čemu možemo", rekao je Gligić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije