BiH

Pandurević: Lukač da utvrdi da li je Dukićeva "industrijska policija" zakonita

Pandurević: Lukač da utvrdi da li je Dukićeva "industrijska policija" zakonita
Pandurević: Lukač da utvrdi da li je Dukićeva "industrijska policija" zakonita

SARAJEVO - Član Predsjedništva Srpske demokratske stranke i poslanik u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević pozvala je danas ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača da kaže javnosti da li je tzv "industrijska policija" Rajka Dukića, direktora kompanije "Boksit" iz Milića, registrovana po odredbama Zakona o agencijama za obezbjeđivanje lica i imovine i privatne detektivske djelatnosti.

"Da li je riječ o tehničkom ili fizičkom obezbjeđenju? Da li su ti ljudi sertifikovani ili rade protivzakonito? Od ministra Lukača očekujemo sve ove odgovore i naravno da preduzme zakonom predviđene mjere ukoliko je došlo do kršenja Zakona, a bezbjednost građana Milića treba da bude na prvom mjestu", kazala je Pandurevićeva.

Ona je danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu izrazila zabrinutost bezbjednosnom situacijom u Milićima koja je, kako je kazala, kulminirala maltretiranjem Jelene Simić od strane predsjednika kompanije "Boksit" da bi potom došlo i do ranjavanja i pucanja u Ljubišu Pantića.

Dodala je da izbori u Milićima koji su zakazani za 6. decembar, nisu obični izbori, te da to nisu izbori kada se bira između dva kandidata SDS-a i SNSD-a, već su to izbori kada se bira između kandidata koji želi da bude načelnik svih građana i kandidata Rajka Dukića koji treba da sprovodi njegove lične interese.

"Ovo su izbori za slobodu i vraćanje vladavine prava u Milićima, izbori za oslobođenje od kmetovskog jarma Rajka Dukića i onih koji podržavaju maltretiranje djece palih boraca, koji podržavaju pucanje u druge, koji podržavaju strah i teror Rajka Dukića, oni će glasati za njegovog kandidata", rekla je Pandurevićeva, te pozvala građane da podrže SDS-ovog kandidata Miloša Radića.

Miloš Radić, kandidat za načenika Milića kazao je da su izbori za načelnika opštine Milići 6. decembra prijevremeni.

U Milićima je došlo do opoziva načelnika i taj opoziv je izglasala skupštinska većina koja ga je do sada podržavala.

Prije mjesec policija je saslušala Rajka Dukića zbog sumnje da je fizički napao radnicu Jelenu Simić i protiv njega će biti dostavljen izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog djela lakša tjelesna povreda, potvrđeno je iz CJB Bijeljina.

"J.S. je upućena na medicinski pregled u Dom zdravlja Milići, gdje je ustanovljeno da je zadobila lakše tjelesne povrede u vidu ogrebotina", kazala je tada Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina.

Simićeva, koja je slučaj prijavila policiji, tvrdla je tada da ju je Dukić vrijeđao, ali i udarao po glavi, davio, te joj prijetio da će je istjerati s posla.

"Rekao je i da imam sedam dana da se iselim iz Milića ili ćeme crno jezero progutati", kazala je tada Simićeva.

Dukić, je s druge strane tada rekao da je riječ o glupostima i da nije napao radnicu, ali nije sporio da su zaposleni u kompaniji "Boskit" podvrgnuti poligrafu na okolnosti curenja informacija i sličnih radnji u "Boksitu".

"Ona je pala na poligrafu, a kad joj je to rečeno počela je da vrišti. Niko je nije dirao", naveo je tada Dukić.

Juče je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu zbog traženja da se ovaj slučaj uvrsti na dnevni red sjednice, reagovao Staša Košarac, predsjedavajuci Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH kazavši da su poslanici SDS-a, zahtjevom da se u ovom domu raspravlja o navodnom kršenju ljudskih i radnih prava u kompaniji "Boksit" iz Milića, "potvrdili svoje namjere da, koristeći pozicije vlasti u Sarajevu, rade na blaćenju i rušenju institucija Republike Srpske".

"SDS radi na slabljenju i rušenju institucija Republike Srpske i jačanju zajedničkih institucija vlasti u Sarajevu. Izmedu politike Mladena Bosića i politike Bakira Izetbegovića danas nema nikakve razlike", rekao je Košarac.

Aleksandra Pandurević je na novinarsku konstataciju da za "Boskit" nije zadužen Parlament BiH, nego Republika Srpska, kazala je da je Evropska povelja za zaštitu ljudskih prava dio ustava BiH, kao i Povelja UN.

"Ono što smo mi tražili u Parlamentu BiH jeste da li se poštuje ili ne poštuje taj dio Ustava BiH. Ombdusmeni BiH su institucija BiH koja djeluje na području čitave BiH i jedino što smo tražili je da oni sačine izvještaj o poštovanju Povelje UN-a i Konvencije za ljudska prava od stane kompanije 'Boksit'", rekla je Pandurević i dodala da SDS juče u parlamentu nije tražio ono što danas traži od ministra Lukača.

"Žao mi je što se juče pokazalo da Nikolu Špirića ne zanima što je neko maltretirao dijete palog borca. Rajko Dukić je autor te pjesme koju sam juče pokazala, a gospodin Špirić se ponio na degutantan način jer ta pjesmica pokazuje čemu je izložena djevojka, žtva nasilja Rajka Dukića", kazala je Pandurevićeva.

Špirić je juče, rekavši da je Parlament BiH u odumiranju, javno citirao vulgarnu pjesmu iz materijala koje je Aleksandra Pandurević o "Boksitu" dostavila poslanicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije