BiH

Pandurević: Popis će pokazati da je Federacija etnički očišćen entitet

Pandurević: Popis će pokazati da je Federacija etnički očišćen entitet
Srna - 13.05.2012 14:15

SARAJEVO - Bošnjački političari duže od decenije svjesno i proračunato prave zamjenu teza i pokušavaju da optuže Republiku Srpsku za neprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastojeći da sakriju činjenicu da su oni ti koji su prvo počistili Srbe iz Federacije BiH, a potom postavili gvozdenu zavjesu za njihov povratak, rekla je Srni poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević.

''Prema popisu iz 1991. godine, u Sarajevu je živjelo 30 odsto Srba i danas bi trebalo da toliki bude procenat njihove zaposlenosti, odnosno zastupljenosti u institucijama Federacije BiH. Ne čudi podatak da ih je svega 4,1 odsto, jer u Sarajevu i nema Srba, tako da više Bošnjaka živi u Srebrenici i Bratuncu nego Srba u čitavoj Federaciji", rekla je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, ni u sarajevskoj opštini Hadžići, u kojoj je nekada bilo 27 odsto Srba, danas nije zaposlen nijedan Srbin, a u ovu federalnu opštinu vratilo se svega desetak staraca.

''Tamo je srpska imovina uništena uglavnom poslije Dejtona, ali opštinska vlast koju ima SDA i kapom i šakom dijelila je sredstva za izgradnju kuća Bošnjacima čija imovina nije bila uništena, dok je u fioke trpala sve zahtjeve Srba za obnovu imovine'', tvrdi Pandurevićeva.

Ona dodaje da je ''ono malo Srba koje su 'nabrali' u institucijama u FBiH u stvari i ne predstavljaju Srbe, jer je uglavnom riječ o pripadnicima  Armije BiH i članovima njihovih porodica''.

''To su u 90 odsto slučajeva sljedbenici Lazovića, Pejanovića, Pudarića i drugih. I nema razloga da glasno i jasno ne kažemo da u Sarajevu nema Srba jer se tamo ne osjećaju bezbjedno, jer ne žele da budu građani desetog reda, ne žele da osjećaju prezirive poglede kada uđu u neku instituciju i kažu: 'Dobar dan', a ne 'Merhaba'. Srbi ne žele da žive u strahu jer ulicama Sarajeva šetaju oni čijih su zločina svjedoci, dok njihova djeca ne mogu u školama da uče srpski jezik nego ih primoravaju da uče da su njihovi roditelji bili 'agresori'', ističe Pandurevićeva.

Niko ne može osporiti, naglašava ona, da je Republika Srpska vratila 99 odsto bošnjačke imovine i da su u Srpskoj prilikom zapošljavanja Bošnjaci vrlo često privilegovani čak i u odnosu na porodice palih boraca, jer se prednost daje onima sa statusom povratnika.

''Sve vlasti u Srpskoj podsticale su povratak, a one u Federaciji ga kočile. Oni to dobro znaju i zato su toliko dugo blokirali usvajanje Zakona o popisu stanovništva čije će provođenje neminovno potvrditi da je Federacija etnički očišćen entitet'', zaključila je Pandurevićeva.

Od ukupno 2.024 zaposlenih u institucijama Federacije BiH, svega 83 lica su srpske nacionalnosti ili 4,1 odsto - potvrđeno je ranije Srni u Agenciji za državnu službu Federacije BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Nezavisne novine sutra objavljuju ovjerene kandidatske i kompenzacione liste

  27.08.2014 14:40 - N.N.

  BANJALUKA - "Nezavisne novine" će u svom štampanom izdanju u četvrtak objaviti ovjerene kandidatske i kompenzacione liste za učešće na opštim izborima u BiH 12. oktobra.

 • Ovjereno 50 političkih subjekata u Brčkom

  27.08.2014 14:20 - Srna

  BRČKO – U distriktu Brčko ovjereno je 50 političkih subjekata za predstojeće Opšte izbore, koji će biti održani 12. oktobra, među kojima je osam koalicija, izjavila je danas predsjednik Izborne komisije distrikta Brčko Andrea Štrkalj-Mrkonjić.

 • Vlajki: Izetbegović najveća opasnost po RS

  27.08.2014 14:10 - Srna

  BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki rekao je danas da su učestali napadi SDS-a u posljednje vrijeme na instituciju predsjednika Republike Srpske i posebno na njega kao potpredsjednika, te ocijenio da je "opozicija u Srpskoj napravila pakt sa radikalnim bošnjačkim strukturama i dijelovima međunarodne zajednice".

 • Stefanović: Prioritet borba protiv terorizma

  27.08.2014 13:50 - Srna

  BANJALUKA - Ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić i Srbije Nebojša Stefanović ocijenili su danas u Banjaluci da je saradnja ova dva ministarstva veoma dobra i da se ogleda u provođenju važnih operativnih akcija.

 • Radončić: Tražimo i familijarne kartone

  27.08.2014 13:28 - Fena

  SARAJEVO - U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli sinoć je 300 novih članova SBB - Fahrudin Radončić iz Tuzlanskog kantona preuzelo članske kartice, a njima u čast organizovana je i tribina.

 • Prioritetno rješavati nezaposlenost

  27.08.2014 13:23 - Srna

  SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom iznio je stav da je ekonomski razvoj, a u okviru njega i pitanja nezaposlenosti, područje koje treba prioritetno rješavati.

 • Berlinska konferencija vodi ka razvoju regiona

  27.08.2014 12:52 - Srna

  SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas Srni da će konferencija posvećena zapadnom Balkanu u fokusu imati teme koje su države regiona u međusobnoj saradnji identifikovale kao prioritetne, a koje trebaju da doprinesu ekonomskom razvoju i jačoj regionalnoj povezanosti.

 • RAK opet nije dobio direktora

  27.08.2014 12:31 - Srna

  SARAJEVO - Savjet Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ na današnjoj sjednici u Sarajevu nije uspio da riješi problem potvrđivanja Srđana Rajčevića na funkciju generalnog direktora ove agencije.

 • Uhapšen zbog ratnog zločina na području Velike Kladuše

  27.08.2014 12:29 - Srna

  SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ danas su na području Bužima uhapisli osobu čiji su inicijali H.I. /49/ zbog postojanja osnova sumnje da je počinio ratni zločin na području Velike Kladuše.

 • Dodik ne prihvata »ledeni izazov«

  27.08.2014 12:20 - Fena

  BANJALUKA - Predsjednik RS Milorad Dodik nije danas pokazao interesovanje da prihvati „Ledeni izazov“, na koji ga je pozvao premijer Unasko-sanskog kantona Hamdija Lipovača.

 • Stevanović: Prioritet očuvanje Srpske

  27.08.2014 12:17 - Srna

  ZVORNIK - Potpredsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Spomenka Stevanović izjavila je danas u Zvorniku da su prioriteti DNS-a očuvanje Republike Srpske u ustavno-pravnim okvirima u kojima sada funkcioniše, razvoj privrede sa naglaskom na oslanjanje i iskorišćavanje vlastitih prirodnih potencijala i rasterećenje privrede.

 • Dodik: Na Srbiju gledamo na poseban način

  27.08.2014 12:11 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas u Banjaluci policijama Srpske i Srbije za ostvarene rezultate na provođenju zakona i saradnji koju ostvaruju na regionalnom nivou, sukobljavajući se sa organizovanom, visokotehnološkom i drugim oblicima kriminala.

 • Izetbegović: Poslaćemo Zupca u zatvor

  27.08.2014 11:15 - Fena

  SARAJEVO - Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA, sinoć je na stranačkoj tribini u Sarajevu rekao da će SDA, „dobra stara kuća Bošnjaka i bosanskohercegovačkih patriota, obnovljiva kuća“, pobijediti na predstojećim izborima, ali i da mora „dobro pobijediti“ kako bi povela Bosnu i Hercegovinu naprednijim putem nakon osmogodišnjeg „jalovog perioda s mršavim rezultatima".

 • Čović odgovorio »ledenom izazovu«

  27.08.2014 11:08 - Fena

  MOSTAR - Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović odazvao se humanitarnom i popularnom "Ledenom izazovu" za koji ga je nominovaomostarski glumac Slaven Knezović.

  Video
 • Raspušten sokolački opštinski odbor SNSD-a

  27.08.2014 11:03 - Srna

  SOKOLAC - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik donio je odluku o raspuštanju Opštinskog odbora SNSD-a Sokolac zbog dezorganizacije.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner