BiH

Pandurević: Popis će pokazati da je Federacija etnički očišćen entitet

Pandurević: Popis će pokazati da je Federacija etnički očišćen entitet
Pandurević: Popis će pokazati da je Federacija etnički očišćen entitet

SARAJEVO - Bošnjački političari duže od decenije svjesno i proračunato prave zamjenu teza i pokušavaju da optuže Republiku Srpsku za neprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastojeći da sakriju činjenicu da su oni ti koji su prvo počistili Srbe iz Federacije BiH, a potom postavili gvozdenu zavjesu za njihov povratak, rekla je Srni poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević.

''Prema popisu iz 1991. godine, u Sarajevu je živjelo 30 odsto Srba i danas bi trebalo da toliki bude procenat njihove zaposlenosti, odnosno zastupljenosti u institucijama Federacije BiH. Ne čudi podatak da ih je svega 4,1 odsto, jer u Sarajevu i nema Srba, tako da više Bošnjaka živi u Srebrenici i Bratuncu nego Srba u čitavoj Federaciji", rekla je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, ni u sarajevskoj opštini Hadžići, u kojoj je nekada bilo 27 odsto Srba, danas nije zaposlen nijedan Srbin, a u ovu federalnu opštinu vratilo se svega desetak staraca.

''Tamo je srpska imovina uništena uglavnom poslije Dejtona, ali opštinska vlast koju ima SDA i kapom i šakom dijelila je sredstva za izgradnju kuća Bošnjacima čija imovina nije bila uništena, dok je u fioke trpala sve zahtjeve Srba za obnovu imovine'', tvrdi Pandurevićeva.

Ona dodaje da je ''ono malo Srba koje su 'nabrali' u institucijama u FBiH u stvari i ne predstavljaju Srbe, jer je uglavnom riječ o pripadnicima  Armije BiH i članovima njihovih porodica''.

''To su u 90 odsto slučajeva sljedbenici Lazovića, Pejanovića, Pudarića i drugih. I nema razloga da glasno i jasno ne kažemo da u Sarajevu nema Srba jer se tamo ne osjećaju bezbjedno, jer ne žele da budu građani desetog reda, ne žele da osjećaju prezirive poglede kada uđu u neku instituciju i kažu: 'Dobar dan', a ne 'Merhaba'. Srbi ne žele da žive u strahu jer ulicama Sarajeva šetaju oni čijih su zločina svjedoci, dok njihova djeca ne mogu u školama da uče srpski jezik nego ih primoravaju da uče da su njihovi roditelji bili 'agresori'', ističe Pandurevićeva.

Niko ne može osporiti, naglašava ona, da je Republika Srpska vratila 99 odsto bošnjačke imovine i da su u Srpskoj prilikom zapošljavanja Bošnjaci vrlo često privilegovani čak i u odnosu na porodice palih boraca, jer se prednost daje onima sa statusom povratnika.

''Sve vlasti u Srpskoj podsticale su povratak, a one u Federaciji ga kočile. Oni to dobro znaju i zato su toliko dugo blokirali usvajanje Zakona o popisu stanovništva čije će provođenje neminovno potvrditi da je Federacija etnički očišćen entitet'', zaključila je Pandurevićeva.

Od ukupno 2.024 zaposlenih u institucijama Federacije BiH, svega 83 lica su srpske nacionalnosti ili 4,1 odsto - potvrđeno je ranije Srni u Agenciji za državnu službu Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije