BiH

Papino hodočašće osigurava i helikopter

Papino hodočašće osigurava i helikopter
Papino hodočašće osigurava i helikopter

SARAJEVO - S ciljem postizanja maksimalnih mjera sigurnosti prilikom hodočašća svetog oca Sarajevu 6. juna, Predsjedništvo BiH je na sjednici donijelo odluku i o aktiviranju dijela Oružanih snaga BiH.

Kako je "Nezavisnim" iz Predsjedništva potvrđeno nakon sjednice, u te svrhe biće angažovan i helikopter bh. vojske, što, prema mišljenju sigurnosnih eksperata, nije neuobičajen i nesvakidašnji čin.

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije u Sarajevu, smatra da bi vojska mogla participirati u osiguranju s formacijom "koja će po dubini moći da osigura određene pozicije".

"Oni neće biti vidljivi. Ovo je svakako veliki događaj za BiH i s te strane vjerujem da ga sigurnosne službe mogu uspješno ispratiti", rekao je Korajlić.

Inače, dolasku pape Franje u Sarajevo, u narušenoj sigurnosnoj situaciji kakva je u BiH, pridaje se izniman značaj, a sve institucije i agencije uveliko se pripremaju za ovaj veliki događaj visokog rizika.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik Organizacionog odbora, rekao je da se na misi 6. juna očekuje između 70.000 i 80.000 hodočasnika. Dodao je da je sve spremno za doček pape i da bi svetog oca BiH mogla da dočeka i sutra.

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, rekao je da još ne zna koliko će policajaca biti uključeno u osiguranje. Dodao je da će uskoro imati tačne podatke, ali da je u Hrvatskoj, prilikom posjete svetog oca ovoj državi, na osiguranju radilo oko 5.000 policajaca. Vilić je zamolio sve građane da taj dan koriste vozila u što manjoj mjeri, te da svi izađu na ulice, odnosno da papin mimohod ne gledaju sa prozora i krovova.

I Igor Crnadak, šef bh. diplomatije i član Organizacionog odbora za doček pape, rekao je da sve bh. institucije papinu posjetu shvataju krajnje ozbiljno.

"Ova posjeta jeste dominatno vjerska, ali ima i državni segment. Nadam se i vjerujem da će 6. juna iz BiH otići poruke mira u svijet i da ćemo dokazati da smo u stanju da ovakve izuzetno ozbiljne organizacije uradimo kako treba i dovedemo do kraja", rekao je Crnadak.

Da će sve proći u najboljem redu, uvjeren je i Ivo Tomašević, generalni sekretar Biskupske konferencije BiH.

"Dobra je saradnja svih agencija i tijela, kao i s našim crkevnim odborom, što je jako dobro. A koliko je meni poznato, ne postoje nikakve prijetnje u vezi s dolaskom pape", istakao je Tomašević.

Jako značajnim smatra to što se "ne osjeti negativno ozračje i ne vidi snage koje se protive papinom dolasku".

"Meni je kao svećeniku jako stalo, jer će biti mnogo hodočasnika, da budemo uistinu dobri domaćini. To će biti slika svih nas zajedno u BiH", zaključio je Tomašević.

Bezbjednosno pitanje regiona

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, rekao je da je dolazak pape pitanje regiona u sigurnosnom smislu jer će desetine hiljada vjernika doći u Sarajevo.

"Razgovarali smo koliko je važna bezbjednost pape u Sarajevu, a važno je i sve goste prihvatiti i bezbjedno sve goste dovesti do Sarajeva te im omogućiti siguran boravak i nesmetan povratak", kazao je Mektić. Istakao je da je formiran odbor u kojem su predstavnici svih policijskih struktura i obaveštajnih agencija u BiH i da se preduzimaju sve mjere u cilju nesmetanog odvijanja tog skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije