BiH

Paralisan rad Vlade USK

Paralisan rad Vlade USK
Paralisan rad Vlade USK

BIHAĆ - Zbog hapšenja Hamdije Lipovače, premijera USK, paralisan je rad kantonalne vlade, koja sada nema potreban kvorum za donošenje odluka.

Naime, još ranije četiri ministra su podnijela ostavke na svoje funkcije, a umjesto njih nisu izabrani novi. Pored premijerske, Lipovača je istovremeno obavljao i funkciju ministra unutrašnjih poslova. Ministri su izrazili žaljenje što u narednom periodu neće biti moguće isplaćivati plate budžetskim korisnicima ni bilo kakva druga plaćanja iz budžeta USK.

Lipovača i njegov kum i vlasnik firme "Agra" iz Bihaća Alen Gluhalić, koji su uhapšeni u srijedu zbog sumnje u zloupotrebu položaja i protivpravno sticanje imovinske koristi, danas su dovedeni i ispitani u Tužilaštvu USK. Portparol te institucije Adnan Tulić rekao je da će Tužilaštvo uputiti zahtjev za određivanje jednomjesečnog pritvora njima dvojici i da će o tom zahtjevu odlučiti Kantonalni sud u Bihaću.

Lipovačin advokat Salih Hadžić rekao je da se on na saslušanju u Tužilaštvu USK izjasnio da nije kriv. Lipovaču su uhapsili pripadnici Federalne uprave policije na osnovu naloga Tužilaštva USK, a sumnjiče ga za nezakonito trošenje budžetskih sredstava, prekoračenje službenih ovlasti, krivotvorenje službenih isprava i protivpravno sticanje imovinske koristi. 

Gluhalićevo preduzeće "Agra" je 2007, dok je Lipovača bio načelnik Bihaća, gradilo sportsko-rekreacioni centar "Stens". Za izgradnju tog objekta prvobitno je po ugovoru izvođačima radova trebalo isplatiti 810.000, a naposlijetku se ukupna cijena projekta popela na 1,7 miliona KM.  Lipovača se tereti da je kao ugovarač posla, u ime općine Bihać, sačinio i potpisao službenu ispravu u koju je unio neistinite podatke o izvođenju dodatnih radova s identičnim datumom i brojem protokola, ali drugim novčanim iznosom. Pripadnici FUP-a danas ujutro su pretresli i Lipovačin stan u Ulici Avdage Šahinagića u Sarajevu. Prethodno je pretresena i njegova kuća u Bihaću, a policija je pretres izvršila i u radnim prostorijama u Vladi USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije