BiH

Pare od MMF-a stižu do kraja godine

Pare od MMF-a stižu do kraja godine
Pare od MMF-a stižu do kraja godine

SARAJEVO - Pismo namjere BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu biće potpisano najdalje do septembra, jer vlasti RS i FBiH, nažalost, nemaju drugu alternativu, osim da se zadužuju po daleko skupljim uslovima, što nije u interesu ni jednih ni drugih, saznaju "Nezavisne".

"Do kraja decembra, a možda i prije toga, prva tranša MMF-a će stići u BiH jer vlasti jednostavno nemaju drugog izbora. Odluka da se ne potpiše pismo namjere je privremena i to je svima jasno", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak vlastima na nivou BiH, ističući da situacija u entitetskim budžetima nije sjajna.

Da kase entiteta imaju velikih problema s nedostatkom novca, potvrđuje i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, koji je za odluku Fadila Novalića, premijera FBiH, i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, rekao da predstavlja "slom sustava".

"Pismo namjere je usaglašeno i usvojeno na Fiskalnom vijeću, kojim predsjedava Zvizdić, a član je Novalić, i takva odluka s obzirom na stanje u entitetskim proračunima i fondovima predstavlja slom sustava i potpunu diskreditaciju Zakona o Fiskalnom vijeću", rekao je Bevanda.

S obzirom na to da sredstva od MMF-a neće biti uplaćena kako je predviđeno, entitetske vlade uskoro će morati raditi rebalanse svojih budžeta, što je potvrdila i Jelka Milićević, ministarka finansija FBiH, istovremeno naglašavajući da plate i penzije neće biti ugrožene, ali da hoće svi transferi koji se odnose na kapitalni dio FBiH.

Podsjećanja radi, Novalić i Zvizdić odbili su staviti svoj potpis na pismo namjere BiH prema MMF-u, koji je spreman odobriti 550 miliona evra kredita. Svoj potpis federalni premijer i predsjedavajući Savjeta ministara BiH uslovljavaju prihvatanjem adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji RS ne želi da prihvati. Dobro upućeni u dešavanja u vezi sa pismom namjere tvrde da se sve radi s ciljem da se RS još neko vrijeme uskrati novac kako bi eventualno pristala na neke ustupke, od čega po svemu sudeći neće biti ništa.

Veliku buru u javnosti oko MMF-a izazvalo je i pismo namjere, u kojem se, između ostalog, navodi da će entitetske vlasti sprovesti bolne reforme, a među njima su prodaja državnih preduzeća, zatim smanjenje administracije, donošenje zakona u vezi s poslovanjem banaka, zatim smanjenje doprinosa itd...

Na ovo pismo uglavnom su reagovale stranke u FBiH s obzirom na to da se Vlada FBiH obavezala na prodaju "Sarajevo osiguranja", Fabrike duhana Sarajevo, "BH Telecoma", HT Mostar itd.

Za SDP u pismu namjere nemoguće je naći ijednu mjeru koja je planirana u interesu vlastitih građana, te da je "premijerska trojka" spremna na potpuno urušavanje domaće privrede i opšteg životnog standarda.

Slično misle i u DF-u, gdje kažu da se vlast obavezala da će uništiti i rasprodati i ono malo domaćih kompanija, te da Zvizdić i Novalić obmanjuju javnost jer će pismo namjere potpisati u sljedećih desetak dana.

O pismu namjere govorio je i Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, ističući da RS ima problema budžetskog deficita, što je rezultat pogrešne ekonomske politike koju je sprovodila aktuelna vlast u proteklih 11 godina.

On je, takođe, naglasio da je vanjsko zaduživanje RS neminovnost.

"Mora se kad-tad riješiti pitanje kredita s MMF-om, koje ne bi trebalo da se veže sa drugim pitanjima, kao što je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Čavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije