BiH

Parlament BiH: Bez izjašnjavanja o rezoluciji o Srebrenici

Parlament BiH: Bez izjašnjavanja o rezoluciji o Srebrenici
Parlament BiH: Bez izjašnjavanja o rezoluciji o Srebrenici

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je prijedlog poslanika Socijaldemokratske partije Denisa Bećirovića da se izjasni o britanskoj rezoluciji o Srebrenici, koju bi trebalo da razmatra Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Za predlog su glasala 22 poslanika, 11 ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana i bez dovoljne entitetske većine iz Republike Srpske prijedlog je upućen Kolegijumu Doma na usaglašavanje.

Bećirović je kritikovao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji su tražili od SB da se o toj rezoluciji ne raspravlja, prenose agencije.

Bećirović je predložio da Predstavnički dom ocijeni da, kako je rekao, priznanje o genocidu predstavlja temelj pomirenja u BiH, ali i u regionu, kao i da oni koji budu za današnje zaključke, to i potpišu i pošalju u UN i svima koje čine napore da se rezolucija usvoji.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić je mišljenja da ne treba ovakvim prijedlozima narušavati dobrosusjedske odnose, ocjenjujući da rasprave ove vrste neće doprinijeti napretku stanovništva i da "uzavrelu situaciju treba smirivati, a ne podgrijavati".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije